gel dezinfectant maini
Sanatate

Ce perioada de valabilitate au gelurile dezinfectante si antibacteriene

Ce se intampla atunci cand ramanem fara geluri antibacteriene in casa, dar gasim o sticluta mai veche, uitata intr-o geanta? Expira sau nu aceste substante dezinfectante? Iata cat de sigure sunt si in ce conditii pot fi folosite.

"Gelurile au o durata de viata de aproximativ doi-trei ani dupa ce au fost deschise", spune Kevin Kathrotia, medic american. El a explicat pentru jurnalistii de la PureWow ca, dupa aceasta perioada, substanta isi pierde din concentratia de alcool, prin evaporare, si nu va mai fi la fel de eficienta.

"Este recomandata utilizarea de produse dezinfectante si antibacteriene cu cel putin 60% alcool", subliniaza dr. Kathrotia. "Dupa ce alcoolul se evapora, procentul scade, iar substanta nu mai este la fel de eficienta."

Asadar, daca se intampla sa gasim o sticluta mai veche de gel anticabterian, o putem folosi in siguranta daca este nedesfacuta. Daca a fost folosita la un moment dat, e posibil sa nu mai contina 60% alcool si sa nu distruga toti germenii. Chiar daca substanta nu va afecta pielea, iritand-o sau uscand-o, ea nici nu ne va proteja de boli.

Cum se foloseste corect gelul dexinfectant si antibacterian

1. Cand nu avem in preajma o chiuveta cu apa curata si sapun, putem folosi pe maini o picatura cat o boaba de fasole.

2. Gelul trebuie intins de-a lungul degetelor, printre ele si pe intreaga suprafata a mainii.

3. Gelul trebuie frecat pana se usuca complet pe piele. El nu se sterge cu alt lichid sau alt servetel dupa aplicare.

De retinut este faptul ca dezinfectantii de maini pe baza de alcool pot reduce rapid numarul de germeni in anumite situatii, dar nu sunt 100% infailibili. De aceea, e important sa ne curatam mainile cu apa si sapun!

"De indata ce ajungeti acasa, spalati-va mainile cu sapun si apa calda", spune Dr. Kathrotia. "Frecati-va palmele, spalati-va intre fiecare deget si in zona germinativa de sub unghii timp de cel putin 20 de secunde. Atunci vei sti, fara nicio indoiala, ca sunteti in siguranta."

Foto: Shutterstock

Intrebarea zilei

Considerați că banii sunt motiv de ceartă în relația de cuplu?

Partenerii Nostri