interpretare vise
Timp Liber

De multe ori ne intrebam ce semnificatii au visele noastre.

Ce reprezinta, de fapt, visele si de ce pe unele le uitam. Invata sa le interpretezi corect

De multe ori ne intrebam ce semnificatii au visele noastre. Pentru a intelege mesajul din spatele lor, este important sa cunoastem mai intai etapele in care visam, de unde creierul nostru procura continutul viselor si cum putem juca un rol activ in procesul de reamintire.

Ce trebuie sa stii si sa faci pentru a-ti interpreta visele:

Iti amintesti maxim 10% din ce ai visat intr-o noapte

Adultii au, de obicei, patru pana la sase vise pe noapte, desi nu si le vor aminti pe toate. Ele sunt mai intense si frecvente in perioada de miscare rapida a ochilor (REM), conform lui Tore Nielsen, psihiatru la Universitatea din Montreal. 

Pe timpul acestei faze a somnului ochii se misca repede si activitatea neuronilor creierului este asemanatoare cu cea a starii de veghe pentru care se mai numeste si somn paradoxal. 

REM este etapa care ofera energie esentiala creierului si corpului pentru performantele de a doua zi. Muschii sunt pusi pe pauza, dar creierul este inca activ, oferind continut viselor tale.

Calitatea viselor tale variaza de obicei in functie de ora din noapte. La inceputul noptii, in timpul perioadei REM ai putea avea un vis scurt, precum un trailer al filmelor, spune Nielsen. Mai tarziu in noapte, intr-o perioada mult mai lunga de REM, ai un vis care seamana mai mult cu un film.

"Este putin probabil ca cineva sa isi aminteasca mai mult de 10% din visele sale intr-o noapte. Visam prea mult", a spus Robert Stickgold, profesor de psihiatrie la Harvard, pentru Huffpost.

Experientele si emotiile iti conduc visele

Visele sunt o combinatie de amintiri timpurii indepartate, amintiri recente si cele capatate in perioada dintre. Multe dintre imaginile din visele tale provin din ziua precedenta sau din saptamana trecuta. 

Desi imaginile din amintirile tale iti pot aparea in vis, nu vor aparea in ordinea cronologica in care le-ai dobandit. Creierul determina ceea ce visezi calculand care dintre amintirile tale recent formate sunt cele mai valoroase si totusi neintelese pe deplin. In plus, visezi si lucrurile pe care creierul tau le asociaza acelei amintiri recente.

Majoritatea viselor te vor face sa resimti o emotie, care provine din sentimentele reale pe care le-ai experimentat.

Exista cateva teme comune de vis, dar semnificatiile lor sunt unice. Un studiu a constatat ca 81,5% dintre participanti au raportat ca au visat faptul ca sunt urmariti, 76,5% au avut un vis despre o experienta sexuala si 73,8% au avut vise in care au cazut.

Alte vise tipice, cum ar fi pierderea unor dinti, pot fi urmari ale unor experiente din copilarie, spune Nielsen. Medicul explica faptul ca reactia ta emotionala la acel eveniment, precum si cea a parintilor ar putea fi diferita de altor persoane care au experimentat acelasi lucru, astfel ca semnificatia visului difera de la un om la altul.

Visele nu iti arata raspunsul

Visele multor persoane desteapta emotii cu care se lupta in timpul zilei. Poti invata din ele, acordand o atentie deosebita emotiilor pe care le simti cand te trezesti. In acest fel, poti cauta strategi de a aborda mai direct lupta emotionala pe care o duci.

Daca te trezesti simtindu-te anxioasa din visele tale si exercitiile fizice te ajuta sa iti reduci anxietatea, atunci e timpul sa faci mai mult sport.

Visele nu incearca sa iti spuna nimic, ci sa iti arate ce ai de imbunatatit. Stickgold o compara cu diferenta dintre manual si interpretare. Un manual iti ofera informatii, in timp ce interpretarea iti prezinta posibilitatile.

Metoda prin care iti amintesti mai mult din vis

Cea mai buna modalitate de a iti aminti cat mai mult din visele pe care le-ai avut este sa ramai in pat, cu ochii inchisi si sa incerci sa rememorezi ceea ce ti-a aparut in vis.

Sursa foto: Shutterstock

Intrebarea zilei

Considerați că banii sunt motiv de ceartă în relația de cuplu?

Partenerii Nostri