Liz Elting avere
Timp Liber

Succesul obtinut de Liz Elting in aria antreprenoriala a propulsat-o pe lista Forbes a celor mai bogate femei din SUA care s-au imbogatit prin forte proprii, dar drumul pana acolo nu a fost deloc usor.

Poveste inspirationala. Batjocorita de colegi, a fondat o companie evaluata in prezent la 1 miliard $

Succesul obtinut de Liz Elting in aria antreprenoriala a propulsat-o pe lista Forbes a celor mai bogate femei din SUA care s-au imbogatit prin forte proprii, dar drumul pana acolo nu a fost deloc usor.

Liz este co-fondatorul TransPerfect, una dintre cele mai mari companii de traduceri din lume. La varsta de 26 de ani, dupa ce a obtinut diploma MBA de la Universitatea din New York, si-a propus sa isi incerce norocul in antreprenoriat. Astfel ca, intr-o camera de camin, fara finantare externa, a luat nastere TransPerfect.

Iata ce povesteste Elting despre momentul care a impins-o sa isi ia inima in dinti si sa puna bazele propriei afaceri:

"Inutil sa mai spun ca au existat mai multe momente de-a lungul vietii si al carierei mele pe care le consider definitorii. Totusi, un moment, in special, m-a facut sa iau o decizie dificila care a avut, in cele din urma, un impact profund asupra cine sunt astazi.", povesteste ea.

A simtit pe propria piele discriminarea impotriva femeilor

Totul a inceput dupa ce proaspata absolventa a obtinut un job in cadrul unei unitati bancare.

"Dupa ce au trecut primele mele saptamani, am inceput sa observ un aspect neplacut. Ca singura femeie din birou, am remarcat rapid o tendinta a colegilor mei. Indiferent unde eram sau ce faceam, de fiecare data cand suna telefonul, auzeam strigate insistente si impunatoare din birou: 'Liz- telefonul'.

Acum stiu ca nu am fost angajata sa-mi asum responsabilitatile unui asistent si sa raspund la telefon. Nici nu eram cel mai tanar angajat. Totusi, acest lucru s-a intamplat iar si iar. Din nefericire, explicatia pe care am gasit-o, desi nu surprinzatoare, a fost suparatoare si dureroasa. Stiam ca acest lucru nu se intampla deoarece cunostintele, abilitatile sau calificarile meie erau mai slabe decat cele ale colegilor mei. A fost din cauza unor lucruri care nu puteau fi controlate: se intampla pentru ca eram femeie.", isi aminteste Liz.

"Cu convingerea deplina ca merit sa conduc, mi-am dat demisia"

Atunci a stiut ca nu a petrecut ani de zile studiind pentru a face cafea si a prelua mesaje pentru colegii de munca: "Desi nu am renuntat niciodata la nimic in viata mea, cu convingerea deplina ca merit sa conduc, mi-am dat demisia".

Acela a fost momentul in care s-a decis sa fondeze TransPerfect: "Prin crearea propriului spatiu, am reusit sa raman mereu pasionata de munca mea, sa imping limitele industriei, sa ma provoc din punct de vedere profesional si, mai presus de toata, sa raman sincera cu mine".

26 de ani mai tarziu, Elting a hotarat sa isi actiunile detinute in TransPerfect. In prezent isi dedica o mare parte din timp fundatiei sale si scrie o carte despre cariera sa in afaceri.

Averea sa se ridica la 385 milioane de dolari.

Sursa foto: iStock/ Getty Images

Intrebarea zilei

Considerați că banii sunt motiv de ceartă în relația de cuplu?

Partenerii Nostri