Camelia Săbădean
Actualitate

Camelia Săbădean, femeia care a donat sânge de 133 de ori. / Foto: Facebook

Este o eroină! Camelia e asistenta care a donat sânge de 133 de ori și nu e pe cale să se oprească: "Mă simt extraordinar când donez"

A apărut în presă, la televizor și chiar pe clădirile din Times Square. Este vorba de Camelia Săbădean, o femeie care a salvat o mulțime de vieți datorită faptului că a donat sânge de 133 de ori.

Asistenta de laborator Camelia Săbădean, din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Târgu Mureş, este o eroină. Aceasta donează sânge în mod constant. Și-a doboarât propriul record, donând până acum 58,5 litri de sânge, în 133 de ocazii.

"Prima oară am donat sânge la 18 ani şi jumătate, eram deja angajată a Centrului de Transfuzii Târgu Mureş şi am donat sânge pentru a-mi învinge teama de ace, care era una considerabilă. Lucrând la Centrul de Transfuzii, doream să ştiu şi ce simte donatorul în momentul în care donează sânge şi de ce are el nevoie pentru ca acea experienţă să fie una plăcută, ca el să poată să se reîntoarcă. Atunci am donat sânge, a fost o experienţă incredibilă, cu toate că teama a fost foarte mare, dar am beneficiat de suportul emoţional, suportul afectiv al colegilor. Efectiv au stat pe lângă mine şi totul s-a finalizat cu bine. Astfel, eu lucrând acolo, la centrul de transfuzii, eram tot timpul în mijlocul evenimentelor care aveau un anumit caracter tragic. Adică evenimente care mobilizau aparţinătorii unor victime ale accidentelor rutiere sau ale unor intervenţii chirurgicale majore. Şi atunci la mine s-a conştientizat permanent nevoia de donare de sânge", a declarat Camelia Săbădean pentru Agerpres.

Prima dată a donat în octombrie 1988 şi de atunci nu a încetat să să o facă la intervale regulate. În ciuda acestei remarcabile realizări, Camelia nu se consideră o eroină, ci poate o campioană.

Camelia Săbădean
Camelia Săbădean, femeia care a donat sânge de 133 de ori. / Foto: Facebook

Citește și: Un adolescent a murit ca un erou, după ce și-a împins sora din fața mașinii care l-a lovit pe el. Împlinise 13 ani cu doar o zi înainte

"Eu am fost campioană, să spun aşa. Deci nu sunt eroină, sunt campioană, dar sunt sigură că sunt şi oameni pe care nu-i cunoaştem şi care au foarte, foarte multe donări. Îmi amintesc că aşteptam cu nerăbdare să se facă termenul respectiv ca eu să pot dona, la 42 de zile, iar apoi când a crescut cantitatea de sânge donat, la 450 ml, s-a ajuns la un termen de două luni, intervalul între două donări. Bărbaţii pot dona de cinci ori pe an şi femeile doar de patru ori. Deci cu siguranţă sunt o campioană, că nu vreau să spun eroină, e mult prea mult spus. Cu siguranţă că, dacă există cineva care m-a depăşit, cred că este un bărbat. Înainte se puteau face şase donări pe an. Doar dacă am suferit intervenţii chirurgicale sau au fost nişte perioade în care n-am putut să donez am stat departe de activitatea asta. În rest, acum am ajuns la 133 de donări, deci am 58,5 litri de sânge donat, mai am trei donări şi mă apropii de 60 de litri. Am aproape 64 de kilograme şi vreau să îmi ating cantitatea de sânge donat să fie similară cu greutatea corporală, asta îmi doresc", a susţinut Camelia Săbădean.

"Mă simt extraordinar când donez sânge"

Camelia Săbădean
Camelia Săbădean, femeia care a donat sânge de 133 de ori. / Foto: Facebook

Despre recordul ei s-a aflat în 2020. "Niciodată n-am avut probleme. Măduva hematogenă este stimulată pentru că ea suportă un impuls după donare să producă celule tinere, celule mult mai apte de funcţia lor de transport. După fiecare donare, eu m-am simţit energizată. Nu suntem numai în corp fizic, noi avem şi corpul energetic, celulele alea tinere care vin sunt încărcate cu energie. Eu nu-mi explic altfel energia şi împlinirea spirituală pe care eu o simt în ziua în care donez. O simt fizic, mă simt extraordinar în ziua în care donez şi acesta este încă un factor care nu mă poate împiedica să îmi continui activitatea de donator. Eu am fost cel mai fricos copil din şcoală şi pe vremea aceea copiii buni mergeau la liceul sanitar, la economic sau la pedagogic. Ai mei, având şi pregătire pedagogică, ziceau că nu e bine să mă fac învăţătoare, dar nici economicul nu era de mine, aşa că au zis că e cel mai bine la sanitar. Aşa am ajuns eu în sistemul acesta. Probabil Dumnezeu a vrut să facă ceva bun din alegerea asta care n-a fost a mea, a fost a părinţilor mei. Eu doar m-am conformat şi orice fac în viaţa asta fac cu suflet", a dezvăluit asistenta.

Camelia a făcut un apel la toţi oamenii sănătoşi să meargă să doneze periodic sânge pentru a salva vieţile celor aflaţi în pericol, fiindcă "donarea de sânge nu doare, nu aduce prejudicii organismului, în schimb, îi aduce beneficii".

Citește și: VIDEO Erou la 10 ani! Un băiețel și-a salvat mama după ce aceasta a făcut o criză de epilepsie în piscină: “E îngerul meu păzitor”

"În plus, acum se face pachetul acela de teste. Pe lângă aceste teste, se produce o regenerare a sângelui. Este o terapie extraordinară pe care niciun alt tratament nu ţi-l poate oferi. Creşte imunitatea organismului, creşte rezistenţa la boli cardiovasculare, creşte capacitatea organismului de a se adapta la şocuri hemoragice. Este o terapie extraordinară care nu poate fi înlocuită cu nimic. O recomand din toată inima! Este foarte importantă grija pentru donatorul care vine pentru prima dată, fiindcă trebuie să îl convingem să se fidelizeze. De prima experiență depinde totul, un donator mulţumit care vede că a fost o experienţă bună, chiar plăcută,  revine de fiecare dată, nu numai în cazul în care se întâmplă evenimente nefericite în familia lui sau în familia prietenilor. Trebuie să depăşim caracterul acesta sporadic al donării. Aş vrea să se treacă la conştientizarea acestei terapii unice", a afirmat Camelia.

Intrebarea zilei

Cum vă petreceți prima lună de vară?

Partenerii Nostri