Odată descris drept „băiatul iubit” de către regele Charles, prințul Harry fusese văzut ca unul dintre „locotenenții de încredere” ai monarhiei, explică istoricul Ed Owens. Această viziune s-a destrămat în 2020, când Harry și Meghan Markle au renunțat la îndatoririle regale și s-au mutat în California. De atunci, ruptura s-a adâncit prin interviuri controversate, un documentar exploziv și mai ales prin publicarea memoriilor lui Harry, unde acuză inclusiv o altercație fizică cu fratele său, prințul William.
Deși prințul William rămâne ferm înstrăinat de prințul Harry și Meghan Markle, unii observatori regali cred că regele Charles ar trebui să fie cel care face primul pas spre reconciliere. Cu toate acestea, în spatele zidurilor palatului, domnește prudența, nu inițiativa.
Potrivit biografei regale Sally Bedell Smith, citată de People, „problema de fond este lipsa de încredere”. Atât Charles, cât și William nu au încredere că Harry și Meghan ar putea păstra o conversație confidențială departe de camerele de filmat sau de contractele editoriale.
"Regele nu este înconjurat de voci care să-l încurajeze spre împăcare", susține o sursă apropiată Casei Regale.
Prințul William nu pare interesat să întindă o ramură de măslin, iar regina Camilla, ținta unor critici dure în cartea "Spare", "se ține deoparte", adaugă aceeași sursă. Nici consilierii regali de rang înalt, precum Clive Alderton (menționat și el în cartea lui Harry), nu sunt considerați genul de oameni care l-ar îndemna pe rege să reia legătura cu fiul său.
"Nu există un ‘înger bun’ la urechea lui care să-i spună: ‘Fii un tată bun și fă primul pas’”, explică Valentine Low, autorul viitoarei cărți "Power and the Palace".
Low avertizează că această ruptură ar putea „dăuna moștenirii lui Charles”. Cu toate acestea, el consideră că majoritatea oamenilor pot face diferența între drama privată și rolul său public: „Aceasta este o dispută de familie, nu una constituțională. Este ceea ce se întâmplă în orice familie. Ambele părți trebuie să ajungă la un punct în care să înțeleagă că nu pot continua așa”.
Declarațiile publice tensionează și mai mult o eventuală împăcare între regele Charles și prințul Harry
Chiar dacă Harry a pledat recent pentru pace, comentariile sale făcute la BBC, în care a spus că nu știe cât timp mai are tatăl său de trăit și că acesta nu vrea să vorbească cu el, au fost percepute în cercurile regale ca o nouă lovitură sub centură.
"Nu a fost intenționat un atac, dar așa a fost perceput. Astfel de declarații fac și mai dificil ca Charles să întindă mâna spre el", adaugă Low.
Iar timpul nu este de partea lor. Având în vedere că regele încă urmează tratamente pentru un tip de cancer nedezvăluit, presiunea emoțională se intensifică. "Când ai o ruptură atât de adâncă într-o familie și ești înstrăinat, riști în fiecare zi să ajungi într-un punct de neîntors", spune Catherine Mayer, autoarea biografiei "Charles: The Heart of a King".
Un trecut dureros care nu se vindecă ușor

Chiar și înaintea ultimelor tensiuni, relația dintre Charles și Harry a fost una complexă. Fiul unei căsnicii eșuate, Harry a pierdut-o pe mama sa, prințesa Diana, într-un mod tragic și public, o rană care a lăsat urme adânci în viața lui și în legătura cu tatăl său.
În contextul tensiunilor cu tatăl său, Harry a discutat cu unchiul său, Charles Spencer, despre posibilitatea schimbării numelui de familie în cel al mamei, Spencer, însă a fost informat că obstacolele legale ar fi prea mari.
"Există atât de multe probleme legate de asta încât ideea că o singură întâlnire ar putea rezolva totul este ridicolă. Totuși, un contact, chiar și limitat, ar fi mai bine decât deloc", spune Mayer.
În centrul disputei se află problema securității. Harry susține că pierderea protecției oficiale îi pune în pericol familia, motiv pentru care nu dorește să-i aducă în Regatul Unit pe Meghan și copiii lor, prințul Archie, în vârstă de 6 ani, și prințesa Lilibet, în vârstă de 4 ani. El crede că Charles poate anula această decizie, însă Palatul afirmă că instanțele au examinat cazul „în mod repetat și minuțios”.
Momentan, tatăl și fiul sunt concentrați pe drumurile lor separate, de o parte și de alta a Atlanticului. Harry, susținut de o nouă echipă de comunicare, explorează noi proiecte comerciale alături de activitățile sale filantropice. Charles, între timp, continuă să dea dovadă de rezistență. Un consilier de rang înalt a remarcat, după călătoria în Canada, că regele își gestionează boala în contextul „progreselor incredibile” în medicină și este hotărât să trăiască „cât mai normal posibil.”