shutterstock_238959136
Despre Tine

10 semne ca esti o persoana mai inteligenta decat cei din jurul tau. Tu cate dintre ele bifezi?

Exista cateva indicii care masoara gradul de inteligenta al unei persoane fara sa fie nevoie de un test care sa masoare IQ-ul.

Revista Business Insider a cautat informatii in zeci de ani de cercetare stiintifica si a descoperit principalele trasaturi ale persoanelor care dau dovada de inteligenta crescuta. 

5 semne ca dai dovada de inteligenta rationala crescuta

Ai invatat sa citesti la o varsta frageda

In 2012, cercetatorii au analizat 2000 de gemeni si au descoperit ca fratele care a invatat sa citeasca mai devreme a capatat abilitati cognitive mai complexe. Autorii studiului sugereaza ca cititul dezvolta comportamentul verbal si nonverbal mai bine decat alte activitati.

Te ingrijorezi

Persoanele anxioase tind sa fie mai inteligente. Cercetatorii au concluzionat ca acestea analizeaza mai mult ceea ce li se intampla pentru ca au un nivel mai ridicat al competentelor verbale si nonverbale.

Ai luat lectii de muzica

Un studiu din 2011 a aratat ca, dupa o luna de studiat muzica, inteligenta verbala a copiilor cu varsta intre 4 si 6 ani s-a dezvoltat semnificativ. O alta cercetare, din 2004, a aratat ca 9 luni de studiu al intrumentelor muzicale ori inscrierea la lectii de canto dezvolta inteligenta celor mici.

Ai fost alaptat

In 2007, oamenii de stiinta au aratat ca bebelusii care sunt alaptati o perioada mai lunga de timp au sanse sa devina adulti mai inteligenti decat cei care nu au beneficiat de laptele matern.

Ai un simt al umorului bine dezvoltat

Intr-un studiu, 400 de studenti la psihologie au completat teste care masurau abilitatile de relationare si inteligenta verbala. In urma verificarii mai multor raspunsuri, specialistii au concluzionat ca studentii inteligenti au fost mult mai amuzanti in exprimare decat ceilalti.

  • Dincolo de inteligenta rationala, la fel de importanta este cea emotionala. Nu toata lumea se naste cu ea, dar, potrivit Forbes, spre deosebire de IQ, inteligenta emotionala poate fi dobandita si imbunatatita odata cu practica. 

5 semne ca dai dovada de inteligenta emotionala ridicata

Accepti cu usurinta criticile

Daca ai o consiinta de sine bine dezvoltata si iti poti aprecia cu multa onestitate atat calitatile, cat si defectele, esti o persoana inteligenta emotional. Cand esti criticat, notezi, analizezi si corectezi daca simti ca este cazul.

Ai mintea deschisa

Daca poti sa observi o situatie fara sa o judeci si fara sa respingi automat ideile cuiva doar pentru ca sunt diferite de ale tale, esti o persoana inteligenta din punct de vedere emotional.

Esti un bun ascultator

Persoanele cu inteligenta emotionala ridicata pot identifica emotiile care le blocheaza capacitatea de a asculta. Ele raman deschise si nu doar aud ce le comunica altii, ci si asculta mesajele transmise.

Nu ti-e teama sa spui adevarul

Oamenii cu inteligenta emotionala stiu cat de important este ca mesajele sa fie comunicate corect, clar si cu sinceritate, indiferent de cat ar fi de neplacute. Ele prefera sa fie directe si oneste, nu sa o ia pe ocolite.

Iti ceri scuze cand gresesti

In loc sa cauti motive sau pretexte pentru a-ti justifica anumite erori, oferi o scuza simpla, sincera si incerci sa indrepti situatia? Acesta e un semn clar al unui grad ridicat de inteligenta emotionala.

Foto: Shutterstock

Intrebarea zilei

Considerați că banii sunt motiv de ceartă în relația de cuplu?

Partenerii Nostri