rau de masina
Despre Tine

Raul de masina poate fi o experienta extrem de incomoda atunci cand pleci intr-o vacanta si poate strica intreaga experienta. Dar, de ce se intampla si exista o modalitaatea de a evita sa ti se faca rau in masina? Iata care sunt explicatiile:

De ce ai rau de masina. Motivele pentru care ametesti si iti este greata

Raul de masina poate fi o experienta extrem de incomoda atunci cand pleci intr-o vacanta si poate strica intreaga experienta. Dar, de ce se intampla si exista o modalitatea de a evita sa ametesti in timpul unei plimbari cu masina?

De ce ametesti cand mergi cu masina

Drumurile cu masina fac parte din viata de zi cu zi, asa ca a fi predispusa la ameteli poate fi o problema reala. Aceasta sensibilitate la miscare, care duce la disconfort fizic, este cunoscuta sub numele de rau de miscare.

Desi nu exista o explicatie universala pentru aceasta tulburare, cea mai acceptata este dezechilibrul dintre perceptiile senzoriale, adica diferenta dintre ceea ce simti si ceea ce vezi. Acest lucru poate duce la simptome precum greata, varsaturi, paloare, transpiratie, disconfort gastric.

In timp ce sistemul vestibular responsabil pentru reglarea simtului de miscare si echilibru formeaza sistemul nervos central ca se misca ceva, informatiile din sistemul vizual indica faptul ca nu te misti. Creierul primeste semnale confuze si nu intelege foarte bine ce se intampla.

Acest lucru explica si de ce, pentru multi oameni, vizionarea unui film intr-o sala de cinema poate provoca acest efect. Se intampla pentru ca creierul incearca sa integreze informatiile pe care le are intr-un intreg coerent, sarcina care este complicata de faptul ca primeste informatii care se contrazic.

De asemenea, cand citesti sau folosesti un telefon intr-o masina in miscare, privirea ta ramane fixata pe respectivul obiect, lucru care te face mai predispusa la a avea greata.

Cum poti evita raul de masina

Simptomele bolii de miscare pot aparea brusc si, de obicei, scad atunci cand masina se opreste. Iata cum poti evita acest disconfort:

  • Daca trebuie sa calatoresti ca pasager, incearca sa stai pe scaunul din fata sau langa o fereastra;
  • Tine-ti ochii fixati pe orizont;
  • Evita sa fumezi sau sa stai in apropierea unor persoane care o fac;
  • Nu iti misca prea tare capul. Daca incepi sa ametesti, sprijina-l de tetiera;
  • Nu consuma alimente grele. Mananca in schimb ceva usor si bea mici inghitituri de apa;
  • Evita mirosurile puternice;
  • Incearca sa consumi produce care contin ghimbir pentru a scapa de greata;
  • Ia un antihistaminic cu cel putin 30 de minute inainte de calatorie, dar ia in considerare faptul caprovoaca somnolenta. Consulta medicul inainte de a face asta.

Sursa foto: Shutterstock

Intrebarea zilei

Până la ce vârstă vi se pare sănătos să dormiți în același pat cu copilul dvs?

Partenerii Nostri