vise somn
Despre Tine

De ce iti amintesti doar unele vise sau anumite fragmente din ele, conform expertilor

Uneori se intampla sa ai vise placute sau chiar infricosatoare, pe care sa le tii minte vreme indelungata. Apoi exista perioade in care iti dai seama ca a trecut o saptamana fara sa iti amintesti vreunul dintre ele si te intrebi daca nu mai visezi.

De ce se intampla acest lucru si ce legatura are cu calitatea si cantitatea de somn de care ai parte? Conform expertilor, numarul orelor in care te odihnesti, calitatea si ciclurile somnului joaca un rol important in amintirea viselor.

Daca treci printr-o perioada in care nu reusesti sa iti amintesti ce visezi, este posibil sa aiba legatura cu somnul REM, cand cele mai active vise se petrec si care dureaza aproximativ 25% din noapte. Somnul REM continua sa se prelungeasca pe masura ce noptea progreseaza, iar cea mai lunga perioada se petrece dimineata. Deci, daca ti-ai setat alarma la o anumita ora, care nu este in timpul unuia dintre ciclurile REM, acesta ar putea fi unul dintre motive.

O alta cauza ar putea fi utilizarea smartphone-ului imediat dupa ce te-ai trezit. "Daca sunteti distrasi imediat cand va treziti, de exemplu, de un apel sau daca aveti radio sau stirile pornite, asta v-ar putea sterge visele. Sau, uneori, continutul lor nu este tocmai memorabil", a declarat cercetatorul Tore Nielsen pentru HuffPost.

Faza de somn afecteaza, de asemenea, cat iti amintesti din visele pe care le ai. Probabil ai avut momente cand ti le-ai amintit pe cele foarte realiste, care pareau o prelungire a vietii de zi cu zi. Alteori, poate ai reusit sa tii minte doar bucati din ele. Conform expertilor, este posibil sa nu iti amintesti anumite parti ale viselor din cauza ca acestea au loc pe parcursul mai multor faze de somn.

Sursa foto: Shuttestock

Etichete: somn , vise , somnul rem

Intrebarea zilei

Considerați că banii sunt motiv de ceartă în relația de cuplu?