femeie oboseala canapea
Sanatate

De ce avem stari de oboseala, somnolenta si ameteli in timpul izolarii

De cand a fost declarata starea de urgenta, oamenii din intreaga lume au fost nevoiti sa se aclimateze rapid la petrecerea timpului acasa si in spatii inchise.

Schimbarile vietii de zi cu zi au fost majore. In timp ce unii au fost nevoiti sa se obisnuiasca sa lucreze de acasa, altii si-au incetat cu totul activitatea profesionala.

Modul in care viata noastra s-a transformat intr-un timp atat de scurt a avut un impact puternic asupra ritualurilor zilnice, deoarece multi nu mai trebuie sa ne trezim pentru a fi punctuali la scoala sau munca. Acest lucru a avut drept consecinta aparitia starilor de ameteala si oboseala pe fondul pandemiei coronavirusului.

Ce este aceasta stare de slabiciune si oboseala pe care o resimtim

Undeva în Africa de Sud, Rita Miljo este Doamna cu Babuinii. Aceasta a salvat peste 500 de exemplare. Pe DIGI Animal World și DIGI Online, azi de la 21:00.

"Este vorba despre starea dintre somn si veghe, atunci cand un individ nu se simte pe deplin treaz. Persoanele afectate au stari de somnolenta, au dificultati in a gandi limpede si pot fi dezorientate si stangace", spune dr. Natasha Bijlani, psihiatru la Spitalul Priory Roehampton.

Matthew Walker, profesor de Neurostiinta si Psihologie la Universitatea din California si autor al cartii "Why We Sleep", compara modul in care un creier se trezeste cu un motor vechi de masina, afirmand ca starea de slabiciune are loc atunci cand "somnul este inca agatat de creier": "Nu puteti sa porniti si sa conduceti foarte repede. Are nevoie de timp pentru a se incalzi", spune el.

Motivele care cauzeaza starile de ameteala, oboseala si somnolenta sunt diverse, specifica Walker pentru The Independent. Acestea includ: alegerea unui interval de odihna care nu se potriveste cronotipului unei persoane; somnul insuficient; somnul de proasta calitate.

De ce se confrunta oamenii cu aceste stari

Unul dintre principalele motive este expunerea redusa la lumina naturala a zilei, subliniaza Colin Espie, profesor de Medicina a Somnului la Universitatea din Oxford.

Acesta explica faptul ca lumina zilei este "principalul semnal biologic de alertare a organismului", motiv pentru care lipsa de expunere la lumina zilei sau la lumina exterioara face ca oamenii sa se simta mai putin atenti si energici pe parcursul zilei.

Un alt factor semnificativ este impactul anxietatii asupra calitatii somnului, adauga dr. Bijlani. Atunci cand oamenii nu sunt capabili sa se bucure de un somn de calitate, rezulta oboseala de a doua zi. Walker este de parere ca anxietatea ne afecteaza capacitatea de a experimenta un somn profund, de buna calitate.

Ce e de facut daca ne simtim obositi, ametiti si apatici

In primul rand, este important sa facem tot posibilul sa ne formam o rutina, atat seara, cat si dimineata, spune dr. Bijlani.

"Incercati sa mentineti o rutina obisnuita de veghe, chiar daca nu trebuie sa va deplasati in oras. Ca oameni, functionam mai bine atunci cand mentinem un ritm regulat al vietii si ne odihnim suficient."

Atunci cand incercam sa ne imbunatatim starea de vigilenta, ar fi intelept sa ne asiguram expunerea la lumina naturala a zilei, mai ales dimineata. Asadar, iesirile frecvente pe balcon sau in gradina sunt recomandate.

Ca sa fim mai plini de energie, trebuie introdus si un ritual de seara, nu doar unul de dimineata: "E mai important ca niciodata sa avem un spatiu confortabil si relaxant in dormitor, care sa ne ajute sa ne detasam de problemele zilei si sa ne odihnim."

Putem crea un mediu calm prin ordonarea dormitorului si transformarea patului intr-un "cuib primitor", spune Warren. Medicul insista ca ar trebui sa ne deconectam de la dispozitivele electronice cel putin o ora inainte de culcare. Sunt incurajate activitatile relaxante, cum ar fi o baie fierbinte, cititul sau meditatia.

Mai mult, ar trebui sa incercam sa limitam cantitatea de cofeina pe care o consumam in timpul zilei si pe cea de alcool pe care o bem noaptea, spune Walker, explicand ca excesul poate "perturba somnul si crea ameteala sau oboseala a doua zi."

Foto: Shutterstock

Etichete: somn , odihna , oboseala , somnolenta , izolare

Intrebarea zilei

Considerați că banii sunt motiv de ceartă în relația de cuplu?

Partenerii Nostri