eneagrama
Despre Tine

eneagrama cu tipuri de personalitate

Sistemul Eneagramei si cele 9 tipuri de personalitate. Afla in ce tipologie te incadrezi si cum iti influenteaza viata

Enneagrama este un sistem de noua tipuri de personalitate care imbina intelepciunea traditionala cu psihologia moderna. Multi il considera un instrument puternic pentru intelegerea personala si a oamenilor din jur, cu aplicatii in zona cresterii si dezvoltarii spirituale.

Asa cum spuneam, eneagrama este un sistem de tipologii de personalitate compus din noua tipuri diferite. Fiecare individ apartine unui singur tipar, cu toate ca o persoana poate prezenta trasaturi ce apartin si altor tipologii.

Cele noua eneatipuri sunt identificate universal printr-un numar de la 1 la 9. Aceste numere au un mod standard de a fi plasate in jurul simbolului Eneagramei, o stea cu noua colturi.

"La baza sa, enneagrama ne ajuta sa ne vedem pe noi insine la un nivel mai profund, mai obiectiv si poate fi de ajutor nepretuit pe calea noastra catre autocunoastere", explica Institutul Enneagram pe site-ul sau oficial.

O circumferinta cu noua puncte, enneagrama te poate face sa simti ca te-ai intors la clasa de geometrie. Pentru a simplifica procesul de a identifica ce fel de tip esti in acest sistem de personalitate, fa testul aici.

Atentie! De obicei, o persoana are si caracteristici dintr-una dintre tipologiile adiacente celei proprii. Acestea sunt numite aripi. Deci, in cazul in care cineva este Tipul 5, poate avea o aripa 4 sau o aripa 6. Prescurtat, se spune "5a4" si "5a6". Daca cineva nu are o aripa dominanta, se spune ca aripile sunt echilibrate.

Cele 9 tipuri de personalitate din sistemul Eneagramei

Cele noua tipuri de enneagrama de baza includ reformatorul, asistentul, realizatorul, individualistul, anchetatorul, loialul, provocatorul, pasionalul si pacifistul.

1. Reformatorii sunt perfectionisti rationali

Conform The Enneagram Institute, reformatorii sunt atat rationali, cat si idealisti, iar cuvintele care ii caracterizeaza sunt principiu, scop, autocontrol si perfectionism. "Reformatorii sunt constiinciosi si etici, cu un puternic simt al dreptatii. Sunt profesorii, cruciatii si sustinatorii pentru schimbare. Ei se straduiesc mereu sa imbunatateasca lucrurile, dar le e foarte frica sa greseasca.

2. Asistentii sunt carismatici si posesivi

Daca esti genul de persoana care pune in mod constant dorintele si nevoile celorlalti inaintea alor tale, esti un asistent. Institutul Enneagram a mentionat ca cei care apartin acestei tipologii sunt atenti, generosi, se fac placuti cu usurinta de cei din jur, dar pot fi si foarte posesivi. "Asistentii pot fi sentimentali, bine intentionati si motivati sa fie apropiati de altii. De obicei, au probleme cu posesivitatea si cu recunoasterea propriilor nevoi."

3. Realizatorii sunt guvernati de un simt practic si de succese

Reprezentantii acestei tipologii au sanse mari sa reuseasca orice isi propun si dau senzatia ca nu depun prea mult efort pentru a-si atinge obiectivele. Daca te incadrezi in acest tipar, esti genul de persoana care apreciaza eficienta, rezultatele, recunoasterea si imaginea, conform Integrative 9 Enneagram Solutions.

"Realizatorii tind sa fie extrem de flexibili si dispusi sa se adapteze pentru a-si atinge scopul." Atunci cand isi ating potentialul maxim, ii inspira pe cei din jur. Din pacate, ei pot ajunge sa fie orbiti de importanta de sine si pot instraina persoanele care le sunt aproapiate.

4. Individualistii sunt sensibili si temperamentali

Sensibili, retrasi, dramatici, absorbti de sine si temperamentali. Asa sunt indivisualistii. Totusi, ei prezinta si o latura mai deschisa: "Apreciaza sentimentele, exprimarea libera, curajul de a fi vulnerabil", explica Integrative 9 Enneagram. "Sunt romantici si apreciaza frumusetea."

5. Anchetatorul vor sa stie totul

Daca esti un anchetator, te domina setea de cunoastere. Conform The Enneagram Institute, apartinatorii acesti tipologii tind sa fie intensi, cerebrali, perceptivi, inovatori si secretosi. "Ei sunt capabili sa se concentreze pe dezvoltarea de idei si sa-si puna la bataie abilitatile complexe pentru a-si atinge scopurile. Independenti, inovatori si inventivi, ei se pot detasa cu usurinta de latura sentimentala pentru a lasa loc laturii lor cerebrale sa se manifeste."

6. Loialii sunt de incredere si foarte responsabili

Loialii cauta securitate si tind sa fie perseverenti, responsabili, anxiosi si circumspecti, potrivit The Enneagram Institute. "Sunt persoane de incredere, muncitoare, responsabile. In general, prevad probleme si iubesc cooperarea, dar pot deveni, de asemenea, defensive, evazive si anxioase cand se confrunta cu stresul.

7. Pasionalii iubesc viata si evita experientele dureroase

Pasionalii tind sa iubeasca viata si sunt mereu in cautarea urmatoarei mari aventuri. La suprafata, pot parea superficiali, insa felul lor de a actiona se datoreaza fricii de durere sau dezamagire. Acest tip poate fi, de asemenea, "impulsiv si usor distras".

8. Provocatorii au intotdeauna dreptate

Puternic, dominant, increzator in sine, decisiv, curajos si abil, provocatorul nu prea pierde bataliile in care se implica. "Protectiv si plin de resurse, el poate deveni si ego-centric si foarte dominant. Reprezentantii acestei tipologii simt ca trebuie sa-si controleze mediul, in special oamenii din el, devenind uneori intimidanti", subliniaza Institutul Enneagram.

9. Pacifistii vor doar ca toata lumea sa ii inteleaga

Pacifistii au nevoie de echilibru in toate aspectele vietii lor. "Ei sunt motivati de nevoia de a pastra armonia cu lumea si, ca urmare, pun mare pret pe sustinerea celor din jur. Adeseea, se straduiesc sa mentina o existenta pasnica, preferand sa evite conflictul".

Foto: Shutterstock

Intrebarea zilei

Considerați că banii sunt motiv de ceartă în relația de cuplu?

Partenerii Nostri