andreea brasovean digi24
Divertisment

Interviu cu Andreea Brasovean, jurnalist Digi24: "Unde sunt acele sanse egale la educatie despre care vorbesc autoritatile?"

Andreea Brasovean, jurnalist cu 12 ani de experienta, s-a alaturat echipei Digi24 la inceputul acestui an. Prezinta stirile zilei in jurnalele Romania 24 si, in paralel, coordoneaza campania "Old school, new school".

Semnalele negative transmise de invatamantul romanesc sunt atat de numeroase, mai ales in zona rurala, incat Digi24 a alocat o campanie acestei teme, sub coordonarea Andreei. Pe parcursul reportajelor speciale, colega noastra a evidentiat multiplele nereguli din invatamantul romanesc, mai ales in zonele rurale.

Ce inseamna pentru tine campania "Old school, new school"?

Campania inseamna sansa de a cunoaste sistemul educational din Romania, cu bune, dar si cu rele. Cu cat afli mai multe despre scoala romaneasca, cu atat simti ca are nevoie urgenta sa fie scuturata din temelie.

Din punctul meu de vedere, scoala trebuie sa devina aliatul, prietenul copilului si locul in care acesta sa simta ca descopera lucruri noi, ca prin joaca si socializare poate invata sa calculeze, sa citeasca, sa cante, sa descopere culturi si civilizatii de care nu a auzit si povesti care sa ii dezvolte imaginatia si creativitatea.

Cu alte cuvinte, sa creasca frumos si armonios, sa devina adultul echilibrat si bine informat, care sa nu poata fi manipulat. Din pacate, suntem departe...

Ce sanse au copiii din mediul rural sa studieze? Ti-a ramas in minte povestea vreunui copil, in mod special?

Viata le ofera copiilor sanse diferite. Unii se nasc in familii care isi permit sa le ofere carti, rechizite, haine frumoase, vacante in intreaga lume, tot felul de cursuri si meditatii.

Alti copii se nasc in familii care abia au ce sa le puna pe masa sau pentru care a da bani pentru un caiet inseamna un efort urias, chiar sa se imprumute. Iar in mediul rural sunt foarte multe familii sarace. Si nu doar asta. Chiar si scolile au dotari mai putine decat cele de la oras, multe inca au toalete in curte, iar dascalii nu sunt motivati sau sunt slab pregatiti, in unele cazuri. Si atunci ma intreb: unde sunt acele “sanse egale la educatie” despre care vorbesc autoritatile?

Am intalnit copii care depindeau de cornul pe care il primeau la scoala, ca sa nu moara de foame, si copii care nu au putut merge zile in sir la clasa, pentru ca nu aveau cu ce sa se incalte.

Ce ne poti spune despre noul sezon al campaniei? De ce sa urmarim "Old school, new school"?

Ne dorim ca noul sezon sa scoata la lumina situatiile pe care autoritatile incearca sa le bage sub pres. Ne dorim ca parintii si profesorii sa colaboreze si sa indice problemele din sistem si sa arate cu degetul acolo unde exista nereguli.

Ne mai dorim ca, asa cum i-am obisnuit deja pe cei care ne urmaresc, sa aratam profesori dedicati care au proiecte frumoase si elevi bine pregatiti, gata sa cucereasca lumea.

Interviul complet acordat de colega noastra poate fi citit pe www.digi24.ro

Intrebarea zilei

Considerați că banii sunt motiv de ceartă în relația de cuplu?