Sanatate

Ayurveda traditionala este o practica de medicina alternativa veche de 5.000 de ani cu radacinile in India antica, pe baza unui set de convingeri minte-corp. Aceasta utilizeaza alimente, mirofenii, remedii pe baza de plante si schimbarea stilului de viata pentru a stimula sanatatea si a echilibra corpul, mintea si spiritul.

7 ritualuri ayurvedice care iti vor transforma complet diminetile

Ayurveda traditionala este o practica de medicina alternativa veche de 5.000 de ani cu radacinile in India antica. Aceasta utilizeaza alimente, mirodenii, remedii pe baza de plante si schimbarea stilului de viata pentru a stimula sanatatea si a echilibra corpul, mintea si spiritul.

Cum poti sa incorporezi Ayurveda in viata ta? Iata un exemplu de rutina de dimineata, descrisa de practicantul ayuvedic si profesor de yoga, Sarah Kucera:

  • Ridica-te din pat inainte sa rasara soarele

Intervalul 5-7 dimineata este considerat a fi cel mai bun moment al zilei, mai ales pentru meditatie. Nu e insa foarte simplu sa-ti schimbi programul pentru a fi treaza atat de devreme. Sfatul ei? Fa pasi marunti - poti incepe, de exemplu, sa te trezesti cu doar 20 de minute mai devreme fata de obicei si apoi sa tot maresti intervalul pana la atingerea obiectivului.

  • Mediteaza

"Indiferent daca o numiti rugaciune, meditatie sau limpezirea mintii, linistea vine foarte usor dimineata devreme, dupa meditatie", spune Sarah Kucera.

De ce? Deoarece creierul nu a avut ocazia sa se gandeasca sau sa fie distras de taskurile zilnice. Nu iti faci griji despre locul si modalitatea de meditatie. Chiar si statul in pat cu ochii inchisi pentru cateva minute este benefic.

  • Curata-ti limba

Suna ciudat, dar curatarea limbii este in mod surprinzator relaxanta. Pentru a o face in stilul Ayurveda, examineaza mai intai culoarea ei, fiindca acest lucru iti va spune ceva despre sistemul tau digestiv. O culoare galbena indica faptul ca focul digestiv este prea fierbinte si ar trebui sa reduci alimentele picante, acre si sarate.

Apoi utilizeaza un dispozitiv de curatare a limbii pentru a elimina straturile de toxine care s-au acumulat peste noapte.

  • Bea apa calda

Inainte de a consuma cafeaua de dimineata sau a manca, bea apa: "Apa, in special cea calda si fierbinte, pregateste sistemul digestiv pentru ziua care urmeaza", explica autoarea.

  • Periaza-ti pielea

Garshana sau periajul uscat al pielii este una dintre cele mai usoare metode de a ne incuraja corpul sa se curate in mod natural. Ajuta la drenajul limfatic si la circulatia sangelui.

Foloseste o perie de corp cu peri naturali si incepe sa iti periezi pielea de la varfurile picioarelor, cu miscari lungi si incete, pana spre piept si brate.

  • Fa-ti masaje cu ulei

Cunoscut ca ritualul abhyanga, aceasta practica presupune aplicarea uleiului cald pe corp printr-un masaj delicat. Fac acest lucru inainte de baie sau de dus, dar dupa periajul uscat. Acest lucru ajuta la calmarea pielii uscate, te ajuta sa dormi bine si sa ai o piele puternica si sanatoasa.

Kucera recomanda uletiul de migdale, uleiul de cocos si uleiul de porumb.

  • Ia micul dejun pana in ora 9.00

Relaxeaza-te si bucura-te de un mic dejun sanatos inainte de ora 9.00.

Sursa foto: iStock/ Getty Images

Intrebarea zilei

Considerați că banii sunt motiv de ceartă în relația de cuplu?

Partenerii Nostri