femeie fericita (2)
Sanatate

Si terapeutii intampina aceleasi probleme ca pacientii lor. Uneori asta inseamna ca trebuie sa se ocupe de gandurile negative, starile de anxietate sau dispozitiile proaste.

7 tactici pe care terapeutii le aplica cand vor sa scape de gandurile negative

Si terapeutii intampina aceleasi probleme ca pacientii lor. Uneori asta inseamna ca trebuie sa se ocupe de gandurile negative, starile de anxietate sau dispozitiile proaste.

Deci, ce face un psihoterapeut cand se confrunta cu provocari de genul? Psihiatrul David D. Burns si alti experti au discutat cu cei de la publicatia HuffPost despre trucurile pe care le folosesc cand vor sa scape de gandurile negre.

  • Foloseste regula de 30 de secunde

Cand te simti coplesita de o sarcina, un conflict, o lista de activitati- si iti sabotezi total starea de spirit- incearca sa te ocupi doar de o parte din respectiva problema. 

"Lucrul pe care aleg sa il fac trebuie sa fie unul pe care il pot termina in aproximativ 30 de secunde, in acest fel nu mai am scuza pentru a amana", a explicat Burns.

De exemplu, pe el il enerveaza teancul de documente care se afla pe birou, asa ca pune in practica aceasta regula. Ii ia 30 de secunde pentru a pune cateva bucati de hartie la un loc, a le capsa si a le aseza la locul lor.

Este simplu, iar psihiatrul spune ca simte imediat o imbunatatire semnificativa a starii de spirit

  • Respira adanc

Potrivit lui Habib Sadeghi, a respira adanc pentru cateva secunde iti poate activa sistemul nervos parasimpatic care este responsabil de scaderea ritmului cardiac si a tensiunii arteriale. 

El adauga ca un astfel de exercitiu poate schimba modul in care gandim si ne simtim.

  • Nu iti reprima emotiile

Ignorarea unui sentiment poate adesea sa inrautateasca situatia. Traieste-ti emotiile fara judecata sau atasament. Acest lucru iti va permite sa te intelegi si sa treci mai usor peste ele.

  • Opreste-te si fa-ti un compliment

E la indemana sa te critici, mai ales cand ai o dispozitie groaznica. Daca starea ta de spirit proasta este cauzata de o greseala sau daca ai tot felul de ganduri negative in legatura cu tine, fa o pauza si aminteste-ti un lucru care iti place la persoana ta.

"Compasiunea de sine, in esenta, este recunoasterea faptului ca, indiferent de ceea ce se intampla in viata noastra, suntem demni, draguti si conectati la lumea exterioara", spune Dahlen deVos.

Antreneaza-te sa-ti arati compasiune pentru ceea ce simti, iar acest lucru te va ajuta sa nu te judeci.  Cercetarile arata ca aceasta practica te poate ajuta sa te protejezi impotriva despresiei anxioase.

  • Fa sport sau iesi la plimbare

Yoga, fitness, o sesiune de alergare sau doar o plimbare lunga. Toate te vor ajuta sa iti imbunatatesti starea de spirit. Exista o multime de studii care afirma acest lucru: sportul este bun pentru minte, corp si suflet.

Oamenii de stiinta au dovedit ca orice activitate in aer liber ajuta la diminuarea nivelului de stres, a tensiunii arteriale si a ritmului cardiac.

Un nou studiu publicat in International Journal of Environmental Health Research aduce dovezi si arata de cat timp avem nevoie pentru a obtine beneficiile statului in natura. Doar 20 de minute intr-un parc - chiar si fara activitate sportiva - sunt suficiente pentru imbunatatirea starii de spirit.

  • Danseaza

Dansul este o modalitate excelenta de a scapa de anxietate si starile depresive. Asculta melodii care-ti transmit o stare de bine si lasa-te ghidata de ritmurile ei. Imagineaza-ti ca energia negativa iti paraseste corpul in timp ce te induiesti pe piesele favorite.

  • Petrece timp cu animale

Exista un motiv pentru care cei care au animale de companie tind sa traiasca mai mult. A petrece timp cu un caine, pisica sau alt animal te poate calma si inveseli.

Sursa foto: Shutterstock

Intrebarea zilei

Considerați că banii sunt motiv de ceartă în relația de cuplu?

Partenerii Nostri