apa cu lamaie
Sanatate

Beneficiile consumului de apa cu lamaie. Cat suc de lamaie trebuie folosit ca bautura sa aiba efect

Exista sau nu dovezi stiintifice care sa sustina ca apa cu lamaie ar trebui introdusa in rutina noastra zilnica? "Oricat de enervante ar fi zvonurile legate de aceasta bautura, ea are cu siguranta unele beneficii", spune dieteticianul Lauren Slayton, fondatorul institutiei "Foodtrainers" din New York.

Medicul a specificat insa ca trebuie respectate niste reguli pentru ca apa cu lamaie sa aduca beneficii reale organismului uman: "Cand discutam despre beneficii, discutam despre amestecarea sucului de la cel putin jumatate de lamaie intr-un pahar cu apa", spune Slayton, careia ii place sa specifice frecvent cantitatea corecta.

De asemenea, ea subliniaza ca lamaile organice sunt indicate: "Vrem apa cu lamaie, nu apa cu pesticide. Un pahar in care pluteste o feliuta din acest fruct nu va aduce niciun beneficiu."

O singura atentionare: Apa cu lamaie este sigura, ba chiar benefica, dar ar trebui sa consumam si multa apa simpla, potrivit American Dental Association, deoarece acidul din lamaie si alte citrice poate eroda smaltul dintilor in timp.

Avantajele consumului de apa cu lamaie

Hidratarea

Potrivit unui raport al centrelor de control si prevenire a bolilor, aproape 44% dintre femei beau mai putin de 4 pahare de apa pe zi. In timp ce cantitatea optima de apa consumata depinde de o multime de factori - temperatura sau cate exercitii fizice face o persoana zilnic - multi oameni isi duc traiul deshidratati.

Deshidratarea duce la o stare fizica generala proasta, lipsa de concentratie, agitatie.

Hidratarea poate fi obtinuta prin alimente suculente si alte bauturi, dar o optiune intelingenta, cu continut scazut de zahar, este apa cu lamaie.

Inhibarea poftelor

Apa de lamaie este acra, iar coaja amara: "Alimentele amare inhiba si controleaza poftele dulci”, spune Slayton.

Ingerarea unor substante chimice bune. Antioxidantii si flavonoizii din apa cu lamaie pot proteja celulele si pot ajuta la reducerea inflamatiei.

"Multi dintre acesti compusi se gasesc in coaja, asa ca trebuie alese lamai cu coaja comestibila", spune Slayton. Vitamina C, in special, este un puternic antioxidant.

Prevenirea aparitiei pietrelor la rinichi

Aceste cristale incredibil de dureroase se formeaza in rinichi atunci cand substante precum calciul sau acidul uric devin prea concentrate. Consumul de apa cu lamaie (cu zeama a doua lamai pe zi) poate ajuta la prevenirea formarii pietrelor.

Infrumusetarea pielii

Cantitatea de vitamina C din lamai va proteja tenul impotriva efectelor soarelui si, astfel, va contribui la prevenirea ridurilor si decolorarii. Tot ea va fi implicata in sintetizarea colagenului.

Procesarea zaharului din sange

Anumite experimente au aratat ca, intr-un cadru de laborator, sucul de lamaie a incetinit digestia amidonului. Astfel, cercetatorii cred ca acelasi proces ar putea fi replicat si in cazul oamenilor.

Foto: Shutterstock

Intrebarea zilei

Considerați că banii sunt motiv de ceartă în relația de cuplu?

Partenerii Nostri