chiuveta curatenie bucatarie
Sanatate

mana cu manusa curata chiuveta din bucatarie

Top 4 cele mai murdare locuri din bucatarie. De ce nu trebuie sa le sari cand faci curatenie

Jason Tetro, microbiolog si autor al "The Germ Files", a fost contactat de jurnalistii Well + Good pentru a identifica cele mai murdare locuri din bucatarie. Specialistul a subliniat 4 spatii care nu trebuie sarite la curatenie.

Cele mai infestate cu germeni sunt: chiuveta, suportul de vase, manerul frigiderului si manerul cuptorului.

Ai putea crede ca apa care curge continuu o mentine curata, dar majoritatea oamenilor spala chiuveta cu un burete. Acesta este mereu umed si cald, potrivit lui Tetro, care sublinieaza ca bacteriile tind sa se inmulteasca mai rapid si eficient in acel tip de mediu.

Specialistul atrage atentia ca in chiuveta ar putea exista mai mult E.Coli decat in vasul de toaleta, motiv pentru care ea trebuie dezinfectata cel putin o data pe saptamana.

In ceea ce priveste manerul frigiderului si cuptorului, nu e greu de intuit de ce sunt murdare: cu toate ca avem obiceiul de a ne spala pe maini inainte de a gati sau manca, nu pastram acelasi obicei inainte de a deschide frigiderul sau cuptorul. De multe ori, venim de afara si ne grabim sa scoatem o sticla de apa sau o tava din interior, contaminand manerele.

Ce se intampla cu suportul pentru vase? "Poate acumula reziduuri si strange bacterii, care se inmultesc rapid in mediul constant umed.

Cum se curata eficient si sigur cele mai contaminate zone din bucatarie

Potrivit lui Tetro, pentru a curata si dezinfecta spatiile problematice, pune dezinfectant/ inalbitor si peroxid de hidrogen, dupa care pulverizeaza amestecul.

Dupa ce e lasat sa actioneze mai bine de un minut, zona trebuie limpezita bine cu apa si apoi uscata cu un prosop.

In ceea ce priveste buretele, Tetro are o alta solutie: "il puteti inmuia in apa clocotita sau il puteti umezi si apoi introduce in cuptorul cu microunde la temperatura maxima, timp de doua minute."

In acelasi timp, specialistul subliniaza ca acesta ar trebui schimbat la fiecare doua saptamani sau maxim o luna.

Foto: Shutterstock

Intrebarea zilei

Când împodobiți bradul de Crăciun?

Partenerii Nostri