shutterstock_179903549
Sanatate

Raman sau nu germenii pe sapunurile solide? Ce spun oamenii de stiinta

Sapunul solid elimina murdaria si bacteriile de pe pielea noastra, dar nu omoara germenii propriu-zis: "Da, sapunul solid poate pastra germeni pe suprafata pe lui, dar nu trebuie sa va panicati pentru ca acestia nu va vor imbolnavi", a spus medicul Debra Brooks de la Northwell Health-GoHealth Urgent Care.

Intr-un studiu publicat in "Journal of Epidemiology and Infection", s-a constatat ca, chiar si atunci cand participantii au folosit sapun solid contaminat, riscul de transfer al bacteriilor a fost minim.

"Daca aveti o stare buna de sanatate, apararea naturala va lupta impotriva posibililor germeni ramasi pe sapunul solid. Mai mult decat atat, acesta se dezinfecteaza usor deoarece stratul superior se dizolva de obicei in apa", a specificat doctorul Debra Brooks.

Cu gândul la vacanță și călătorii? Hai în Digi Online să vezi Cele mai interesante hoteluri, azi de la 20:05, numai pe Digi Life!

Aceeasi intrebare legata de germenii care raman pe sapun au adresat si jurnalistii de la HuffPost medicului Elaine L. Larson, medic, doctor in medicina, Decan asociat si profesor de epidemiologie la Scoala de Sanatate Publica Mailman din cadrul Universitatii Columbia.

"Germenii pot trai pe sapunul solid, dar este foarte putin probabil sa cauzeze imbolnaviri sau sa provoace o infectie a pielii. In general, cei cu un sistem imunitar compromis sunt singurii care ar trebui sa fie extrem de precauti si sa opteze pentru sapunul lichid. Daca sunteti sanatosi, corpul va va proteja de germeni", a spus si Larson.

"Facand cateva lucruri simple, germenii vor deveni inofensivi. Clatiti sapunul in apa curenta inainte de folosire si lasati-l sa se usuce intre utilizari. In acest fel, nu va exista un mediu umed care sa permita stationarea si inmultirea germenilor.

Daca sunteti in continuare ingrijorati si doriti sa fiti si mai precauti decat in mod normal, acoperiti si depozitati sapunul intr-un loc uscat. De asemenea, clatiti-l inainte si dupa utilizare, scrie The Healthy.

Ca ultima alternativa, puteti oricand sa inlocuiti sapunul solid cu unul lichid, gel sau spuma.

Foto: Shutterstock

Intrebarea zilei

Considerați că banii sunt motiv de ceartă în relația de cuplu?

Partenerii Nostri