credinta, religie, post negru, paște
Timp Liber

Postul negru presupune să nu se consume niciun fel de alimente sau băuturi pentru o zi întreagă. / Foto: Shutterstock

Ce este postul negru ortodox. De ce se ține post negru în Vinerea Mare

Postul negru este o piatră de încercare pentru orice creștin ortodox care vrea să-și alinieze credința din suflet și minte cu o abținere totală de la alimente și băuturi.

Postul negru presupune să nu se consume niciun fel de alimente sau băuturi pentru o zi întreagă sau, în unele cazuri, să se bea doar apă. Unii oameni țin postul negru înainte de sărbători importante, cum ar fi Vinerea Mare de dinainte de Învierea Domnului.

În zilele de post e important să treci dincolo de strictețea alimentară. Este o probă a smereniei. Este important să nu te cerți cu nimeni și să lași orgoliul deoparte, indiferent de situație.

Postul negru nu înseamnă numai abținere de la mâncare și băutură, ci și de la orice păcat și răutate, cu fapta, gândul sau cuvântul. Este bine ca în ziua postului negru să împarți mâncare celor săraci. Dacă te simţi slăbit şi simţi că nu mai poţi duce postul, poţi lua în cursul zilei o bucăţică de anaforă şi 3 înghiţituri de agheasmă.

Postul negru începe de la ora 18 din ziua anterioară și, ideal, ține până la ora 12 noaptea. Dacă nu poți ține până la ora 24, ar fi bine măcar până la apus. 

Citește și: Tradiții și obiceiuri în Săptămâna Mare. Pregătirile pentru întâmpinarea Învierii Domnului

De ce se ține post negru în Vinerea Mare

Postul negru din Vinerea Mare este un semn de respect și iubire față de jertfa pe care Iisus a făcut-o pentru oameni. Aceasta este ziua în care Iisus a fost răstignit, o zi de doliu care se mai numește și Vinerea Seacă sau Vinerea Neagră.

Ce să nu faci în Vinerea Mare dacă ții post negru

  • Nu trebuie să dormi în ziua postului negru. Se consideră că, dacă dormi, vrei să păcălești timpul pentru a nu mai simți greutatea postului.
  • Să nu mergi în vizită pentru a nu fi ispitit alimentar. 
  • Nu trebuie să faci un motiv de mândrie și să spui tuturor că postești. O faci pentru suflet și credință, nu pentru aprecierea semenilor.

Vinerea Mare

În Vinerea Mare se scoate în mijlocul bisericii Sfântul Epitaf (numit şi Sfântul Aer), un obiect bisericesc de cult de formă dreptunghiulară, confecţionat din pânză de in, mătase sau catifea, pe care se află imprimată sau pictată icoana înmormântării Mântuitorului. Acesta este aşezat pe o masă mai înaltă, iar credincioşii sărută Sfânta Evanghelie, Sfânta Cruce şi Sfântul Epitaf şi trec de trei ori pe sub masa pe care este aşezat. Pot face acest lucru până la sfârşitul slujbei Deniei Prohodului, care are loc în seara acestei zile. Această trecere pe sub masă a credincioşilor se doreşte a fi asemănarea trecerii prin mormânt a Mântuitorului, care S-a coborât în iad pentru a elibera sufletele drepţilor.

Precum Hristos, care prin moartea şi Învierea Sa, a sfărâmat porţile iadului, iar moartea a fost învinsă, aşa şi credincioşii îşi amintesc acum că şi ei trebuie să treacă prin moarte, prin mormânt, pentru a merge la viaţa veşnică în Hristos. După cântarea Prohodului Domnului se înconjoară biserica de tot soborul, cu Sfântul Epitaf, pe sub care trec apoi toţi credincioşii, la revenirea în biserică. La sfârşitul slujbei, este obiceiul ca preotul să împartă florile aduse, care sunt apoi puse acasă la icoane. După Slujba Prohodului, Sfântul Epitaf este aşezat pe Sfânta Masă din Sfântul Altar, unde va rămâne până la Vecernia sărbătorii Înălţării Domnului.

  • În Vinerea Mare nu se consumă urzici și oțet.
  • Nu se sacrifică animale.
  • Nu se coc cozonaci sau pâine. se spune că se ard mâinile Maicii Domnului.
  • Nu se spală rufe și nu se bine să te speli pe cap, nici să-ți tunzi părul.
  • Nu se vopsesc ouă. Ouăle se înroșesc doar în Joia sau Sâmbăta Mare.

Citește și: Tradiția iepurașului de Paște. Cum a apărut și ce simbolizează

Citește și: Top cele mai căutate rețete de Paște. Ce nu trebuie să lipsească de pe masă în Duminica Paștelui

Citește și: Ouă vopsite de Paște. Cum au devenit o tradiție. 15 modele de ouă pictate ori încondeiate

Citește și: Cele mai îndrăgite tradiții și obiceiuri de Paște, care aduc bucurii credincioșilor. Românii din toate zonele țării țin cont de ele

Intrebarea zilei

Sunteți impulsivi când vine vorba de cumpărături sau luați doar strictul necesar?

Partenerii Nostri