arsurile solare
Timp Liber

Arsurile solare pot crea probleme pe termen scurt, nu numai disconfort momentan și durere imediată. / Foto: Shutterstock

Cum poți să tratezi arsurile solare acasă. Cinci remedii simple și eficiente pentru a calma pielea inflamată și dureroasă

Vara, sezonul concediilor la mare, al pielii arămii și al distracției, nu vine fără pericole pe care le putem evita cu ușurință. Aici vorbim despre expunerea la soare, care poate duce la insolație sau arsuri ale pielii. Dacă nu ai aplicat suficientă cremă cu factor de protecție sau, și mai rău, nu te-ai dat deloc, te vei alege cu arsuri solare. Iată câteva remedii pentru a le trata simplu și eficient chiar la tine acasă!

Arsurile solare sunt o reacție inflamatorie la daunele cauzate de razele ultraviolete (UV). Pielea arsă de soare este adesea roșie, fierbinte și dureroasă la atingere și, în unele cazuri severe, poate forma vezicule (bășici). Pericolul pe care îl reprezintă arsurile solare poate depăși cu mult durerea și disconfortul pe termen scurt. Pe lângă accelerarea îmbătrânirii pielii, este și o cauză principală a majorității cazurilor de cancer de piele.

Citește și: Cele mai mari greșeli pe care le faci când folosești produse cu SPF. Recomandările dermatologilor pentru a-ți proteja pielea

De obicei, pielea arsă de soare se poate decoji, ceea ce reprezintă un semn că propriul corp încearcă să elimine celulele deteriorate și moarte.

Pentru a preveni astfel de cazuri, crema cu factor de protecție nu trebuie să lipsească din bagajul de vacanță și ar trebui aplicată în repetate rânduri, de preferat la fiecare două ore. Mai mult, aceasta ar trebui folosită zi de zi, indiferent de anotimp, pe zonele expuse, în special pe față și pe mâini.

Cu toate acestea, este ușor să ratezi un loc, să uiți să aplici din nou sau să lași sticla acasă când ieși, ceea ce înseamnă că, în ciuda eforturilor tale, s-ar putea să fii expus arsurilor. Din fericire, există o serie de moduri ușoare de a calma arsurile solare și cele mai multe dintre acestea pot fi făcute cu ingrediente pe care probabil le ai acasă.

Citește și: Ghidul produselor cu SPF. Tot ce trebuie să știi despre protecția solară

Iaurt

Iaurtul rece aplicat pe pielea arsă de soare ca are un efect răcoritor, dar are și rolul de a hidrata pielea în profunzime, accelerând procesul de regenerare.

Apă rece

Fă o baie rece, fără săpun, pentru a reduce roșeața și a răci pielea. Săpunul poate usca și irita pielea arsă de soare, așa că cel mai bine este să rămâi la apă simplă.

Dacă ești afară, turnarea unei sticle cu apă peste piele te va ajuta, deși, este important de reținut că nu la fel se întâmplă în cazul piscinelor care au clor, un ingredient care va irita și mai tare pielea.

Aloe vera

aloe vera
Gelul de aloe vera calmează pielea arsă de soare. / Foto: Shutterstock

Aloe Vera este o metodă foarte populară pentru răcirea pielii arse de soare și o poți cumpăra de la multe supermarketuri și farmacii. Planta suculentă are un gel special în frunzele sale, folosit de secole ca un remediu pentru a repara pielea cu probleme.

Dacă ai o plantă de aloe vera acasă, rupe o bucată din ea și aplică gelul direct pe piele pentru o senzație imediată de calmare.

Citește și: Buzele uscate și crăpate pot semnala afecțiuni serioase de sănătate. Când e cazul să te îngrijorezi

Ovăz

Ovăzul este un remediu incredibil de eficient pentru a calma pielea arsă de soare. Cercetările efectuate de National Library of Medicine din SUA arată că ovăzul coloidal (făină de ovăz) ajută la atenuarea inflamației și la reducerea mâncărimii. Macină niște fulgi de ovăz într-un robot de bucătărie și adaugă-l într-o cadă cu apă rece, în care trebuie să stai aproximativ 15-20 de minute. Ovăzul va ajuta pielea să-și păstreze umiditatea naturală.

Pielea trebuie uscată apoi cu mișcări blânde, de tapotare, nu prin frecare, întrucât acest lucru poate irita și mai tare arsurile, scrie express.co.uk.

Ceai de mușețel

Ceaiul de mușețel funcționează ca un remediu super liniștitor pentru a ajuta la vindecarea arsurilor cauzate de soare. Prepară ceaiul așa cum faci de obicei și, când se răcește complet, înmoaie o cârpă în el și spală zona arsă. A nu se folosi dacă există o alergie la polen!

 

Intrebarea zilei

Până la ce vârstă vi se pare sănătos să dormiți în același pat cu copilul dvs?

Partenerii Nostri