Sanatate

Cu totii stim ca fara o crema de protectie aplicata in mod corect, ne putem alege cu arsuri solare. Si, la fel ca celelalte tipuri de arsuri, acestea pot fi foarte dureroase.

Cu ce tratam arsurile solare. Remediile recomandate de dermatologi pentru a calma durerile

Cu totii stim ca fara o crema de protectie aplicata in mod corect, ne putem alege cu arsuri solare. Si, la fel ca celelalte tipuri de arsuri, acestea pot fi foarte dureroase.

Totul se simte inconfortabil atunci cand avem o arsura solara, de la dus, la schimbarea hainelor, pana la incercarea de a dormi. Mai mult, disconfortul se accentueaza pe parcursul noptii, cand durerile sunt mai intense.

"Multi dintre pacientii mei au declarat ca simptomele se inrautatesc pe timpul noptii, indiferent daca era vorba despre o arsura solara sau afectiuni ale pielii, cum ar fi eczema", a spus dermatologul Rajana Katta pentru Popsugar.

De ce durerile cresc in intensitate pe durata noptii?

"Stim ca unele simptome se agraveaza cand te duci la culcare pentru ca nu mai esti distras de sarcinile tale de zi cu zi, dar cercetatorii studiaza, de asemenea, rolul ritmului circadian", a mai adaugat medicul.

Multe functii ale organismului au un ritm circadian si se crede ca unii dintre mesagerii chimici ai organismului care transmit senzatia de mancarime pot avea propriul ritm.

Cand suferim o arsura solara, dauna pe care o sufera pielea noastra implica mai mult decat ceea ce vedem noi la suprafata, afirma medicul: "O arsura este un semn vizibil de deteriorare- semnaleaza ca radiatia UV a declansat productia de radicali liberi. Acesti radicali liberi pot fi foarte daunatori pielii, cauzand prejudicii proteinelor (inclusiv colagenului), lipidelor si chiar ADN-ului din pielea noastra. La nivel vizibil, acest lant de evenimente duce la roseata."

Remedii pentru arsurile solare

Pentru a alina durerile atat in timpul zilei, cat si in timpul noptii, Rajana recomanda sa punem comprese cu apa rece si apoi sa aplicam o crema hidratanta pe zona afectata.

"Inmuiati un prosop in apa rece de la robinet, apoi tineti-l pe piele timp de 10 pana la 15 minute. In timp ce pielea este inca umeda, aplica o crema hidratanta fara parfum. Aceasta va hidrata pielea si va ajuta la repararea barierelor ei de aparare", spune dr. Katta.

Ce factor de protectie alegi si ce cantitate de crema SPF trebuie sa aplici

Daca pielea ta se inroseste dupa 10 minute de stat la soare fara crema de protectie, atunci cand aplici un produs cu SPF 15 vei sti ca acesta te va proteja 10 x 15 minute, adica 150 de minute.

De asemenea, SPF 20 te va proteja timp de 3.3 ore; SPF 30 - 5 ore, SPF 40- 6.6 ore, SPF 50- 8.3 ore.

Pe ten, ar trebui sa pui 1,25 ml de crema pentru a obtine protectia promisa de producator. Iar produsul trebuie sa fie reaplicat, mai ales daca intri in contact cu apa.

Cu cat se aplica mai putina cantitate de produs decat necesarul pentru a asigura protectia solara, cu atat scade factorul de protectie. De exemplu, o crema cu SPF 50 aplicat in cantitate mai mica pe ten va asigura protectia unui SPF 30.

Sursa foto: iStock/ Getty Images

Intrebarea zilei

Considerați că banii sunt motiv de ceartă în relația de cuplu?

Partenerii Nostri