stranut
Despre Tine

Stranutul este un mecanism pe care corpul il foloseste pentru a curata nasul.

Ce se intampla in corp cand stranuti. Care este motivul pentru care o faci de trei ori la rand

Stranutul este un mecanism pe care corpul il foloseste pentru a curata nasul. Atunci cand o materie straina, cum ar fi murdaria, polenul, fumul sau praful intra in nari, acesta devine iritat sau se gadila. Cand se intampla asta, corpul tau face ceea ce trebuie pentru a il curata- provoaca un stranut.

Ce se intampla cand stranutam

Atunci cand o particula straina patrunde in nas, aceasta poate interactiona cu firele de par minuscule si pielea delicata care alinieaza pasajul nazal. Primul lucru pe care perisorii il fac e sa trimita un semnal electric creierului, iar acesta semnaleaza corpului ca este timpul pentru stranut.

Odata transmisa sarcina, organismul incepe sa se pregateste pentru acest lucru. In cele mai multe cazuri, ochii sunt fortati sa se inchida, limba se deplaseaza pe cerul gurii, iar muschii se contracta pentru stranut. Toate acestea se intampla in doar cateva secunde.

Apoi, stranutul forteaza apa, mucusul si aerul din nas cu o forta incredibila. Acesta poate purta cu el multi microbi, care pot raspandi boli precum gripa.

De asemenea, stranuturile indeplinesc si un alt rol vital in organism. In 2012, cercetatorii de la Universitatea din Pennsylvania au descoperit ca prin stranut, nasul se "reseteaza". Se pare ca cilii, celulele care aliniaza tesutul din interiorul nasului, sunt repornite cu prin acest mecanism.

De ce stranutam de mai multe ori

Cercetatorii nu au descoperit inca de ce unele persoane tind sa stranute de 2-3 sau de mai multe ori la rand. Ei cred ca este posibil ca stranutul sa nu fie la fel de puternic ca cel al unei persoane care o face doar o singura data.

Urmareste Peroz.ro pe Instagram si Facebook.

Sursa foto: Shutterstock

Intrebarea zilei

Considerați că banii sunt motiv de ceartă în relația de cuplu?

Partenerii Nostri