de ce femeile traiesc mai mult decat barbatii
Despre Tine

Cifrele nu mint: femeile tind sa traiasca mai mult decat barbatii. Ultimele date furnizate de americani arata ca barbatii din acea tara traiesc pana la varsta de 76 de ani, in timp ce femeile ajung sa supravietuiasca pana la 81 de ani.

De ce femeile traiesc mai mult decat barbatii. Argumentele oamenilor de stiinta

Cifrele nu mint: femeile tind sa traiasca mai mult decat barbatii. Potrivit Time, ultimele date furnizate de americani arata ca barbatii din acea tara traiesc pana la varsta de 76 de ani, in timp ce femeile ajung sa supravietuiasca pana la 81 de ani.

Acest decalaj nu este un fenomen nou si nici nu se limiteaza la americani: "Aceasta diferenta in ceea ce priveste speranta de viata este valabila pentru toate societatile si pentru primatele mari", spune Dr. Perminder Sachdev, profesor de neuropsihiatrie la Universitatea din New South Wales, Australia, care a studiat longevitatea umana.

Daca unele studii sustin ca avem avantajul unui sistem imunitar mai bun, la finalul anului 2018, oamenii de stiinta americani credeau ca au descoperit de ce noi traim mai mult decat barbatii. Ei sugerau ca este vorba despre structura ADN-ului.

De ce femeile traiesc mai mult decat barbatii - teorii

Dar care sa fie adevaratul motiv care sta la baza acestei diferente de gen? Sachdev spune ca exista mai multe teorii populare - unele se refera la biologie, iar altele la comportament.

"Barbatii sunt mai predispusi sa fumeze, sa bea excesiv si sa devina supraponderali. De asemenea, este mai putin probabil ca acestia sa solicite asistenta medicala precoce si, daca sunt diagnosticati cu o boala, sunt mai greu de convins sa respecte tratamentul recomandat", spune medicul, care a mai adaugat ca barbatii sunt mai predispusi sa isi asume riscuri, sa moara in accidente de masina, batai sau lupte cu arme.

Mai mult de atat, exista dovezi ca nivelurile ridicate ale testosteronului ii pot conduce pe barbati in tot felul de situatii care le pot scurta viata. Cercetarile efectuate de Universitatea Duke au constatat ca acestea sunt asociate cu comportamente riscante.

Expertii spun ca hormonii sexului mascului scad functia sistemului imunitar si cresc riscul bolilor cardiovasculare.

Intr-un studiu publicat in anul 2012, in revista Current Biology, oamenii de stiinta au descoperit ca eunucii - barbati care au fost castrati de pe vremea cand erau copii - aveau tendinta de a trai cu 14-19 ani mai mult decat restul domnilor.

Pe de alta parte, hormonii nostri ne pot oferi numeroase beneficii, spun cercetatorii: "Estrogenul pare a fi protector - s-a dovedit ca are un rol antioxidant", mai spune Sachdev.

Un studiu realizat in 2013, a adus dovezi ca estrogenul poate preveni deteriorarea ADN-ului care poate duce la boala, dar si ca acest hormon poate ajuta la mentinerea functiei normale si sanatoase a celulelor.

Dr. Sachdev aminteste si de rolul pe care o femeie il are in viata copilului: "Odata ce copii se nasc, barbatii sunt dati la o parte. Dar corpul mamei este important pentru supravietuirea copiilor."

Corpul nostru a evoluat pentru a rezista si a depasi trauma fizica cauzata de sarcina si nastere, precum si cerintelor provocate de alaptare.

Intrebarea zilei

Considerați că banii sunt motiv de ceartă în relația de cuplu?

Partenerii Nostri