trezire somn
Despre Tine

Conform datelor unui sondaj realizat la nivel global, 67% dintre adulti se trezesc cel putin o data in timpul noptii. Specialistii spun ca acest lucru nu este neaparat un motiv de ingrijorare.

E normal sa te trezesti des noaptea? Ce raspund specialistii in somnologie

Conform datelor unui sondaj realizat la nivel global, 67% dintre adulti se trezesc cel putin o data in timpul noptii. Specialistii spun ca acest lucru nu este neaparat un motiv de ingrijorare.

O cercetare publicata in revista Cureus a descoperit ca exista o legatura intre lipsa somnului si agresivitatea crescuta. Jurnalistii de la Huff Post au discutat cu cativa experti in somnologie pentru a afla de ce ne trezim de mai multe ori in fiecare noapte.

"Toata lumea se trezeste pentru scurt timp in timpul noptii, de mai multe ori- intre cinci pana la sapte ori- intre ciclurile somnului", a spus Shelby Harris, psiholog si specialist in somn.

Nu ne amintim aceste momente care sunt urmate de o revenire rapida la somn si nici nu ne afecteaza in vreun fel. Totusi, daca te trezesti frecvent si dureaza pana adormi, ciclurile de odihna pot fi afectate.

Motivele pentru care te trezesti des din somn

Printre principalele cauze se numara insomnia, stresul si apneea, care se caracterizeaza prin intreruperi repetate ale respiratiei in timpul somnului. Medicii spun ca este important sa elimini de pe lista aceste afectiuni pentru sanatatea ta generala.

"Tulburarile legate de somn, cum ar fi apneea de somn, pot duce la numeroase probleme de sanatate, cum ar fi hipertensiunea, boli de inima, accident vascular cerebral si diabet", a sustinut Mark Aloia.

Daca nu este vorba despre o problema de sanatate, este posibil sa te trezesti frecvent in timpul noptii din cauza unei chestiuni legate de stilul de viata pe care il ai. Lucruri precum zgomotul, luminile si alimentele pe care le consumi inainte de a merge la culcare joaca un rol important in cat de profund si odihnitor va fi somnul.

"Alcoolul, in special, te poate ajuta sa adormi, dar iti fragmenteaza a doua jumatate a noptii", a explicat Aloia.

O alta cauza care poate crea aceste treziri este dezechilibrul hormonal, mai ales la femei. De exemplu, in sarcina somnul este perturbal din cauza modificarilor hormonale, anxietatii si disconfortul creat de desele urinari. Si perioada de dinaintea menopauzei poate afecta calitatea somnului.

Sursa foto: Shutterstock

Etichete: somn , trezire somn , somnologie

Intrebarea zilei

Considerați că banii sunt motiv de ceartă în relația de cuplu?

Partenerii Nostri