dieta pentru inima sanatoasa
Sanatate

Poate ca tensiunea arteriala ridicata nu este ceva la care sa te gandesti in fiecare zi. Dar daca vrei sa iti protejezi inima, ar trebui sa fie. Mai ales daca esti femeie.

4 schimbari in alimentatie pentru care inima ta iti va multumi

Poate ca tensiunea arteriala ridicata nu este ceva la care sa te gandesti in fiecare zi, dar daca vrei sa iti protejezi inima, ar trebui sa ii acorzi mai multa atentie. Mai ales ca femeie!

Asta pentru ca aproape jumatate din adultii care sufera de tensiune arteriala crescuta sunt reprezentantele sexului frumos, conform American Heart Association. In plus, aceasta afectiune reprezinta una dintre cauzele principale ale bolilor de inima si accidentului vascular cerebral.

Tensiunea arteriala normala iti poate mentine inima sanatoasa si chiar te poate ajuta sa traiesti mai mult, spune Lawrence Fine, sef al National Heart, Lung, and Blood Institute’s (NHLBI) Clinical Applications, conform Woman's Day.

Este dovedit ca regimul alimentar DASH reduce, in timp, tensiunea arteriala si este una dintre cele mai bune diete, conform expertilor U.S. News si World Reports.

Planul de alimentatie sanatoasa pentru inima, care se refera la abordarile dietetice pentru a stopa hipertensiunea arteriala, pune accentul pe alimentatia pe baza de plante, aportul scazut de sodiu si portii moderate de mancare.

Spre deosebiere de dietele despre care esti obisnuita sa auzi, DASH nu cuprinde alimente greu de gasit sau renuntarea la anumite mancaruri. In schimb, poate fi adaptata pentru a se potrivi oricaror restrictii.

Tine cont de urmatoarele sfaturi atunci cand cumperi mancare si pregateste mese saptamanale, astfel incat sa dezvolti un stil de viata sanatos pentru inima:

  • Alege alimente cu un continut scazut de grasimi

DASH pune accentul pe legume, fructe si alimente cu continut scazut de grasimi, precum si cantitati moderate de cereale integrale, pesti, carne de la pasari de curte si nuci, conform Clinicii Mayo.

"Cand vine vorba de alimentatie pe baza de plante, mai mult este mai bine", spune doctorul Holly Nicastro.

Fructele si legumele contin potasiu, un mineral care ajuta la mentinerea sanatatii arteriale. De asemenea, bananele, morcovii, cartofii si avocado sunt bogate in fibre, un alt element cheie pentru sanatatea inimii.

Alege produse proaspete sau congelate ori de cate ori este posibil, pentru ca sunt mai scazute in sodiu decat cele conservate.

  • Proteinele sunt importante

Consuma pesti bogati in acizi grasi omega 3, cum ar fi somonul, heringul si tonul, care vor ajuta la scaderea colesterolului. Apoi adauga produse lactate fara grasimi.

  • Pastreaza dulciurile pentru ocazii speciale

Dulciurile si bauturile bogate in zahar contin o multime de calorii si pot creste tensiunea arteriala si nivelul colesterolului.

Nu trebuie sa renunti la ele, ci doar sa le consumi o data, de doua ori pe saptamana ca pe o dulce recompensa.

  • Inlocuieste grasimile nocive

"Grasimile saturale cresc nivelul colesterolului, crescand in continuare riscut unei femei de a suferi de boli cardiovasculare", spune Nicastro.

Produsele lactate cu continut mare de grasimi sau uleiurile tropicale precum cel de nuca de cocos, samburi de palmier sau uleiuri de palmier ar trebui folosite rar. Opteaza in schimb pentru uleiuri vegetale, nuci si seminte.

Sursa foto: iStock/ Getty Images

Intrebarea zilei

Considerați că banii sunt motiv de ceartă în relația de cuplu?

Partenerii Nostri