alimente stres anxietate
Sanatate

Zi de zi pot aparea situatii stresante sau care pot provoca panica. Aceste stari se pot transforma in probleme de sanatate serioase, daca nu reusesti sa le tii sub control.

Alimente care combat stresul si starile de anxietate. Sunt recomandate de nutritionisti

Zi de zi pot aparea situatii stresante sau care pot provoca panica. Aceste stari se pot transforma in probleme de sanatate serioase, daca nu reusesti sa le tii sub control.

Vestea buna este ca poti sa contracarezi stresul si starile de anxietate. Alegerile alimentare corecte pot ajuta mult organismul in acest sens, conform nutritionistilor.

Ce schimbari trebuie sa faci in dieta pentru a combate stresul si starile de panica:

  • Consuma mai putin zahar

Este delicios si se afla in majoritatea alimentelor. Cantitatile mari de zahar pot duce la cresterea nivelului de adrenalina, ceea ce reproduce senzatia de atac de panica. In plus, excesul de zahar forteaza corpul sa-si foloseasca rezervele de energie, motiv pentru care te molesesti dupa ce ai mancat prea multe dulciuri.

Nutriotinistul Erica Hornung sugereaza sa consumi in loc carbohidrati sanatosi si sa consumi un mic dejun bogat in proteine pentru a iti mentine nivelul de energie.

  • Consuma alimente bogate in antioxidanti

Conform unui studiu publicat in "The Annals of General Psychiatry", anxietatea poate avea o legatura cu nivelurile scazute de antioxidanti, intrucat acestia reduc inflamatia si stresul oxidativ- ambele afectand functionalitatea creierului.

Fructe, inclusiv cele de padure, nucile, fasolea sunt bogate in antioxidanti.

  • Consuma cafea cu moderatie

Cofeina te energizeaza cand esti obosita, dar perturba ritmurile naturale ale corpului, facand mai dificila reglarea lor.

Motivul? Aceasta blocheaza productia de adenozina, care normal provoaca somnolenta. Astfel ca, desi te stimuleaza pe moment, provoaca probleme cu somnul. Iti creste, de asemenea, nivelul de cortizol, facandu-te sa te simti iritata.

  • Incearca sa tii dieta mediteraneana

Dieta Mediteraneana presupune o alimentatie bogata in legume, fructe, nuci, masline, peste si este importanta pentru sanatatea cardiovasculara, dar si pentru cea mentala. Majoritatea acestor alimente contin acizi grasi omega-3 despre care oamenii de stiinta spun ca reduc anxietatea.

  • Sustine aportul de probiotice

Studiile recente sugereaza ca microorganismele intestinale joaca un rol in formarea depresiei si anxietatii, in special pentru ca bacteriile din sistemul gastrointestinal transmit semnale sistemului nervos central. In abundenta, bacteriile daunatoare pot perturba functiile intestinale naturale si trimite mesaje nocive creierului.

Bacteriile bune (precum Lactobacillus), pe de alta parte, pot regla anxietatea si influenteaza pozitiv activitatea creierului.

Multe probiotice sunt disponibile sub forma de pastile, dar le poti obtine si din alimente fermentate precum iaurt, kombucha sau kefir.

  • Ia Vitamina B

Iti regleaza metabolismul, iti controleaza sistemul nervos si te ajuta sa sintetizezi aproape toti neurotransmitatorii, care, la randul lor, afecteaza reactiile la stres- serotonina iti imbunatateste starea de spirit, in timp ce oxitocina te calmeaza si incurajeaza interactiunea sociala.

Un deficit de B6 poate duce la iritabilitate, insomnie si depresie. Pe de alta parte, deficitul de B5 poate provoca hipertensiune arteriala, care duce la cresterea nivelului de stres.

Vitaminele B se gasesc in citrice, cereale integrale si legume.

Urmareste Peroz.ro pe Instagram si Facebook.

Sursa foto: Shutterstock

Etichete: dieta , alimentatie , stres , anxietate

Intrebarea zilei

Considerați că banii sunt motiv de ceartă în relația de cuplu?

Partenerii Nostri