beneficii imbratisari
Sanatate

Imbratisarile sunt o modalitate prin care ne exprimam sentimentele. Dincolo de siguranta pe care ne-o ofera bratele unei alte persoane, imbratisarile au o multime de alte efecte benefice asupra noastra.

De ce avem nevoie de imbratisari. Care sunt beneficiile lor asupra organismului

Imbratisarile sunt o modalitate prin care ne exprimam sentimentele. Dincolo de siguranta pe care ne-o ofera bratele unei alte persoane, imbratisarile au o multime de alte efecte benefice asupra corpului si psihicului.

Iata ce lucruri minunate se intampla cu organismul tau cand ai parte de imbratisari, mai ales daca le primesti de la o persoana apropiata, conform The List:

  • Imbratisarile te fac mai fericita

Paul Zak este un expert de renume mondial pe oxitocina sau ceea ce numeste el "molecula morala". In esenta, oxitocina este un hormon care atribuit la nastere si alaptare. El joaca un rol important in crearea starii de spirit pe care o avem.

"Cu cat nivelul de oxitocina este mai inalt, cu atat este mai mare fericirea", a explicat Zak pentru WebMD.

Oxitocina este de asemenea un hormon usor de activat. Conform expertului, interactiunile in mediul online duc la cresterea nivelului de oxitocina. Chiar si vizionarea filmelor de dragoste vor stimula acest hormon. Zak recomanda in mod special minim opt imbratisari pe zi pentru o stare de bine constanta.

  • Sistemul tau imunitar are de castigat

Intr-un studiu publicat in Sage Journals, peste patru sute de adulti sanatosi au fost expusi unui virus care cauzeaza raceala. Unii dintre ei au primit imbratisari in timp ce luptau cu boala. S-a descoperit ca cei care au fost imbratisati des aveau simptome mai putin severe ale racelii.

  • Te scapa de anxietate

Daca faci parte dintre persoanele care sufera de anxietate, atingerea fizica te va ajuta sa reduci simptomele. Intr-un studiu publicat de Sage Journals, 16 femei au fost monitorizate in timpul unei scanari de imagistica prin rezonanta magnetica functionala.

In timpul experimentului care provoaca anxietate, femeile care si-au tinut de mana partenerii au inregistrat o scadere a stresului, comparativ cu femeile care au tinut de mana un strain sau pe nimeni.

Daca acesta este efectul unei simple atingeri a mainilor, imagineaza-ti importanta unei imbratisari.

  • Are beneficii asupra sistemului cardiac

Persoanelor cu hipertensiune arteriala li se recomanda dieta, exercitii fizice si adesea medicamente. Asta pentru ca tensiunea arteriala ridicata poate provoca vatamari grave asupra corpului in numeroase moduri. Dar imbratisarile ar putea fi si ele de mare folos.

In cadrul unui studiu publicat de Biological Psychology, cercetatorii au verificat tensiunea arteriala a 59 de femei aflate la menopauza, inainte si dupa ce acestea au fost imbratisate de partenerii lor. Rezultatul? Dupa ce au fost stranse in brate, tensiunea arteriala a femeilor a scazut. De asemenea, nivelurile de oxitocina au crescut.

Intr-un alt studiu realizat de School of Medicine din cadrul University of North Carolina, cuplurile au fost impartite in doua grupuri. Initial, participantii din primul grup au fost instruiti sa isi tina partenerii de mana. Ulterior, dupa ce au urmarit un scurt film romantic, au renuntat la tinutul de mana si s-au imbratisat pentru 20 de secunde.

Intre timp, subiectii din al doilea grup nu au avut niciun fel de interactiune fizica cu partenerii lor. Au stat singuri si nu au urmarit filmul romantic. In tot acest timp, fiecarui participant la cercetare i-a fost monitorizat ritmul cardiac.

Ambele grupuri au fost apoi rugate sa vorbeasca despre un eveniment sau o situatie stresanta. Participantii din al doilea grup, cei care nu au avut contact fizic, au avut o crestere drastica a tensiunii arteriale. In cazul lor, ritmul cardiac a crescut la o rata dubla comparativ cu cel al persoanelor din primul grup.

  • Relaxeaza corpul

Mai mult, imbratisarea are ca efect si relaxarea muschilor. Atunci cand esti imbratisat muschii se elibereaza de tensiunea acumulata.

Intrebarea zilei

Ce faceți de 1 Mai și de Paște?

Partenerii Nostri