Cinci beneficii ale unui pahar de vin roșu/ Shutterstock
Sanatate

Cinci beneficii ale unui pahar de vin roșu/ Shutterstock

Este vinul roșu cu adevărat sănătos? Cinci beneficii ale unui pahar cu vin roșu

Afirmațiile privind beneficiile pentru sănătate ale vinului roșu sunt nenumărate, studiile arătând că un consum moderat de vin roșu poate face multe, de la scăderea colesterolului până la gestionarea diabetului de tip doi. Dar de unde provin aceste afirmații și care sunt adevărate?

În timp ce studiile se concentrează pe antioxidanții și substanțele chimice prezente în vinul roșu și pe beneficiile lor potențiale, merită totuși să ne amintim că o dietă sănătoasă se bazează pe un consum redus de alcool sau chiar pe eliminarea lui completă. 

Victoria Taylor, dietetician senior la British Heart Foundation, spune: „Alte alimente - inclusiv strugurii, afinele și căpșunile - oferă organismului antioxidanți fără efectele negative ale alcoolului.”

De ce este bine să bei vin roșu

Cu toate acestea, dacă vă place să savurați o băutură după o zi lungă, dovezile susțin că un pahar de vin roșu este o opțiune mai sănătoasă decât băuturile spirtoase tari sau berea. În timp ce aceste din urmă opțiuni sunt fie calorice, fie sunt adesea băute împreună cu băuturi răcoritoare zaharoase, antioxidanții prezenți în vinul roșu au fost demonstrați de zeci de ani de cercetări că oferă o varietate de beneficii pentru sănătate.

Citește și: Cinci alimente care te vor ajuta să „învingi” insomnia și să dormi ca un bebeluș

Principalii compuși benefici din vinul roșu sunt prezenți datorită folosirii în procesul de fermentare a pieliței lor întunecate bogate în antioxidanți - antioxidanții polifenoli, în special resveratrolul. Polifenolii sunt antioxidanți puternici, care au rolul de a reduce "stresul oxidativ" care apare în mod natural în celulele corpului nostru și care a fost legat de numeroase boli, precum demență, cancer, diabet, dar și de sănătatea intestinală precară.

Resveratrolul este o formă de antioxidant care este asociată cu o mai bună sănătate a inimii, cu niveluri mai ridicate de substanță chimică asociată cu efecte antiinflamatorii care ajută la tratarea cancerelor și a altor boli.

Consumul acestor antioxidanți este considerat a fi principalul beneficiu pentru sănătate al consumului de vin roșu și poate fi adăugat la dieta ta prin consumul mai multor fructe de pădure cu coajă închisă.

Principalele beneficii pe care le vei observa dacă bei un pahar de vin roșu pe zi

1. O mai bună sănătate intestinală

Dieta mediteraneană a fost mult timp lăudată ca fiind un mod natural, sănătos, de a mânca - dar acel pahar de vin ar putea ajuta de fapt microbii din intestinul tău să proceseze și să descompună alimentele în nutrienți utili. Un studiu din 2018 a constatat că polifenolii din vinul roșu și din struguri contribuie la un intestin sănătos prin îmbunătățirea stării microbiotei intestinale.

Deși este încă un domeniu de cercetare intensă, un studiu din 2016 a sugerat că modificările aduse de compușii chimici din vinul roșu ar putea chiar, indirect, să reducă riscul de boli de inimă.

2. Rezultate mai bune în ceea ce privește cancerul

Înainte de a menționa beneficiile vinului roșu pentru pacienții bolnavi de cancer, este important de știut că un consum de alcool a fost de mult timp legat de provocarea unei mari varietăți de cancere, cum ar fi cancerul de ficat și cel oral - astfel încât consumul unui pahar de vin roșu nu poate fi considerat o precauție sănătoasă.

Cu toate acestea, s-a demonstrat că vinul roșu are efecte benefice pentru unele persoane care trăiesc cu cancer. Un studiu din 2019 a găsit o legătură între consumul de vin roșu și rezultate mai bune pentru pacienții cu cancer de prostată, în timp ce resveratrolul din vinul roșu este cunoscut pentru că previne multiplicarea periculoasă a celulelor tipice cancerului, reducând în același timp răspândirea la alte celule.

Citește și: Studiu: Femeile inteligente sunt cele mai mari consumatoare de alcool

3. Demența

Un studiu din 2018 a constatat că persoanele în vârstă care nu consumau vin roșu aveau mai multe șanse de a dezvolta o boală neurodegenerativă precum Alzheimer sau Parkinson. Autorii studiului sugerează că polifenolii și alți compuși precum resveratrolul din vin pot reduce inflamația și modifica procesele care duc la demență.

Analiza a 143 de studii a constatat că un consum ușor până la moderat de alcool, în special de vin, a fost legat de un risc redus de demență și de declin cognitiv la adulții în vârstă.

4. O mai bună gestionare a diabetului de tip doi

Cercetările au arătat că un pahar de vin roșu ar putea ajuta persoanele care trăiesc cu diabet de tip doi să își gestioneze nivelul de zahăr din sânge, participanții la studiu observând o scădere "moderată" a riscului general pentru sănătatea lor fizică.

Cercetătorii au propus că etanolul prezent în vin ajută organismul să proceseze mai bine zaharurile, deși persoanele cu diabet sunt sfătuite să vorbească cu medicul lor despre gestionarea afecțiunii lor.

5. O mai bună tensiune arterială și sănătate a inimii

Tuturor ne place să credem că un pahar de vin ne va calma nervii iar acest lucru ar putea fi chiar adevărat. Se crede că antioxidantul resveratrol reduce tensiunea arterială, crescând în același timp nivelurile de colesterol bun din sânge, ajutând la menținerea sănătății inimii noastre și la scăderea riscurilor de atac de cord și de boală.

Cu toate acestea, consumul excesiv de alcool poate provoca aritmie și hipertensiune arterială, așa că, dacă bei câteva sticle de vin roșu, este posibil să îți faci mai mult rău decât bine.

Citește și: De ce femeile sunt mai afectate de alcool decât bărbații. Ce au arătat ultimele cercetări

Ar trebui să adaugi vinul roșu în dieta ta?

La fel ca în cazul tuturor lucrurilor, moderația este cheia. Dacă nu ești deja un consumator de alcool, dar dorești să îmbunătățești cantitatea de antioxidanți din dieta ta, probabil că este mai bine să consumi mai mulți struguri roșii și afine.

Cu toate acestea, dacă bei cu moderație și dorești să îți ajuți sănătatea, a face din vinul roșu băutura ta preferată ar putea fi o idee bună. Într-un studiu recent al celor mai populare băuturi alcoolice publicat de profesorul Tim Spector de la King's College, vinul roșu a ajuns cu ușurință în fruntea listei ca fiind cea mai sănătoasă alegere de băutură.

Profesorul Spector a declarat: "Nu i-aș sfătui pe cei care nu beau alcool să se apuce de băut, dar aceste dovezi ar putea ajuta oamenii să decidă care sunt cele mai sănătoase opțiuni pentru a bea cu moderație. În ultima vreme, cidrul artizanal a avut un boom de popularitate, mai degrabă ca berea artizanală, așa că mulți oameni s-ar putea bucura să îl bea cu gândul la sănătatea lor. Vinul roșu are o mulțime de dovezi care îl leagă de beneficiile pentru inimă, deși acest lucru este încă dezbătut, la fel ca și cantitatea perfectă."

Intrebarea zilei

Considerați că banii sunt motiv de ceartă în relația de cuplu?

Partenerii Nostri