femeie migrena
Sanatate

Din motive pe oamenii de stiinta nu le inteleg pe deplin, femeile au de trei ori mai multe sanse sa aiba migrene decat barbatii. Acum, un nou studiu publicat in The Journal of Neuroscience, ar putea sa explice de ce.

De ce femeile au migrene mai des decat barbatii. Ce au descoperit cercetatorii

Din motive pe care oamenii de stiinta nu le inteleg pe deplin, femeile au de trei ori mai multe sanse sa experimenteze migrene decat barbatii. Acum, un nou studiu publicat in The Journal of Neuroscience ar putea sa explice de ce.

Cercetarea a confirmat faptul ca peptida asociata genei care reglementeaza calcitonina (CGRP-R) joaca un rol major in aparitia durerii de cap.

"Este doar inceputul demonstratiilor ca receptorul CGRP ar putea actiona diferit la femei", afirma autorul studiului, Dr. Gregory Dussor, conform Medical News Today.

Oamenii de stiinta de la University of Texas, care au efectuat studii pe sobolani si soareci, au identificat locul unde se desfasoara o anumita activitate CGRP legata de durere in organism. De asemenea, au descoperit ca aceasta activitate particulara apare numai la femei.

Mecanismul pe care l-au observat are loc in meninge, invelisul encefalului si al maduvei spinarii format din trei membrane conjunctive. Injectarea mesagerului chimic CGRP in aceasta zona a declansat raspunsuri dureroase doar la rozatoarele de sex feminin.

Dr. Dussor si echipa sa au inceput investigatiile prin injectarea CGRP in meningele sobolanilor. Ei au introdus doze mici in dura mater. Rezultatele au aratat ca numai sobolanii femele au prezentat simptome de migrena. A existat un raspuns similar, din nou, doar la femele, la injectarea CGRP in labe.

El sugereaza ca unul dintre motivele pentru care studiile anterioare efectuate pe animale nu au descoperit astfel de diferente in activitatea CGRP asociata migrenei ar putea fi din cauza faptului ca s-au folosit doar animale de sex masculin.

Rolul CGRP in durerile de cap

Corpul elibereaza CGRP in sistemul nervos central, care curpinde creierul, maduva spinarii si nervul optic, si de asemenea, in sistemul nervos periferic, care potrivit explicatilor date de Dr. Dussor, trece oriunde altundeva, inclusiv in meninge.

Desi celulele nervoase ale meningelui pot transmite semnalele pentru durerea pentru cap, datorita altor simptome implicate, oamenii de stiinta cred ca migrena incepe de fapt in creier.

Etichete: studiu , migrene , durere de cap , cgrp

Intrebarea zilei

Considerați că banii sunt motiv de ceartă în relația de cuplu?

Partenerii Nostri