femeie birou
Sanatate

Pericolele muncii de birou. La ce riscuri te expui daca stai pe scaun timp indelungat

Statul la birou poate fi mai periculos decat ne putem imagina. Statul pe scaun in pozitie incorecta si timp indelungat poate duce la probleme reale de sanatate.

Inactivitatea motorie poate provoca oboseala, crampe musculare la nivelul gambelor si dureri de spate, probleme care nu creeaza doar disconfort, dar afecteaza si performanta si productivitatea muncii.

Sedentarismul este una dintre cele mai raspandite probleme medicale la nivel mondial. Acest stil de viata creste toate cauzele mortalitatii, dubleaza riscul bolilor cardiovasculare, al diabetului, obezitatii si creste riscul dezvoltarii cancerului de colon, hipertensiunii arteriale, osteoporozei, depresiei si anxietatii.

Cum este afectat organismul de statul indelungat pe scaun

Organismul arde mai putine calorii, ceea ce poate determina cresterea in greutatea. In plus, acesta va intampina dificultati in neutralizarea grasimilor si a zaharurilor. Nici sistemul imunitar nu mai functioneaza la parametri optimi.

Rezistenta musculara se diminueaza, intrucat muschii sunt mai putin folositi. De asemenea, oasele devin mai putin rezistente, deoarece se pierde continut mineral.

Circulatia sangvina este incetinita, creste riscul de inflamatie si pot avea loc dezechilibre hormonale.

Cum poti fi diminuate efectele negative ale sedentarismului

Daca duci o viata inactiva si vrei sa schimbi acest lucru trebuie sa incepi exercitiile la o intensitate mica, pe care sa o cresti treptat. Cu cat este mai intens efortul, cu atat mai bine, insa acesta nu trebuie sa te epuizeze. De aceea, este foarte importanta dozarea efortului si identitatea celor mai potrivite tipuri de exercitii.

La birou, fa o pauza pe ora in care sa te ridici de pe scaun si sa faci o serie de pasi in aer liber. De asemenea, discutiile cu colegii pot avea loc in picioare, pe un balcon, nu in sala de sedinte.

Renunta sa iei liftul si utilizeaza scarile. De asemenea, in drum spre casa incearca sa mergi cat mai mult pe jos. Plimbarile au un rol benefic asupra organismului.

Sursa foto: Shutterstock

Etichete: birou , munca , sedentarism

Intrebarea zilei

Considerați că banii sunt motiv de ceartă în relația de cuplu?

Partenerii Nostri