curatare saltea aspirator
Sanatate

Trucuri pentru a curata corect o saltea. Cum iti dai seama ca e timpul sa o schimbi

Curatarea saltelei e una dintre cele mai neplacute sarcini domestice. Este insa important sa avem grija corespunzator de salteaua noastra, iar mai jos se regasesc cateva trucuri pentru dezinfectarea si intretinerea ei.

Cat de des trebuie sa ne curatam salteaua

Ne petrecem o treime din viata in pat, iar salteaua pe care dormim ar trebui curatata la fiecare sase luni, potrivit lui Simon Williams, purtator de cuvant al Federatiei Americane a Paturilor.

De ce avem nevoie pentru a curata o saltea

"In primul rand, un aspirator, o carpa umeda si, daca e nevoie, o substanta care sa indeparteze cu grija petele", spune specialistul.

Care este cel mai bun mod de a curata o saltea

Williams recomanda sa imprastiem pe suprafata plana bicarbonat de sodiu si sa-l lasam sa actioneze timp de 30 de minute inainte de a-l aspira. Substanta va elimina mirosurile neplacute, dar si mizeria: "Merita sa intoarceti salteaua si pe cealalta parte si sa procedati la fel, pentru a va asigura ca e complet curata si igienizata."

Daca salteaua are o husa de protectie, aceasta trebuie scoasa si spalata la 40 de grade. Cand e complet uscata, poate fi pusa din nou.

In cazul in care exista pete, ideal e sa folosim o carpa umeda cu putina solutie de curatare si sa frecam usor zonele problematice: "Este important sa nu udati salteaua. Dupa acest proces, lasati zonele la care ati lucrat sa se usuce complet. Cel mai bine e sa va ocupati de asta dimineata, ca pana seara, la ora culcarii, salteaua sa fie uscata."

Cum putem indeparta mirosurile neplacute de pe saltea

Williams sugereaza o aerisire regulata. In fiecare dimineata, ar trebui sa indepartam pilotele, sa deschidem geamurile si sa lasam aerul proaspat sa-si faca treaba. Putem folosi si un deodorant de textile.

In plus, specialistii subliniaza importanta cadrului de pat: "Ventilarea este absolut esentiala, asa ca un cadru cu sipci va ajuta aerul sa circule in jurul saltelei si sa previna orice acumulari."

Sunt necesare husele sau topper-le?

Pe scurt, da. O husa nu doar ca va contribui la rezistenta saltelei pe termen lung, dar va actiona ca o bariera intre acarieni si noi: "Un sfat bun este sa cumparati doua huse, astfel incat atunci cand una este la spalat, sa o puteti folosi pe cealalta", spune Williams.

De asemenea, el crede ca ar trebui sa investim intr-un topper, care sa ofere un plus de sprijin persoanelor cu probleme de spate. In plus, iarna acesta poate actiona ca un strat suplimentar de izolatie.

Cat de des ar trebui sa intoarcem salteaua pe partea cealalta

Aceasta practica este esentiala pentru a prelungi viata unei saltele, dar depinde de materialul din care este confectionata.

Cele clasice, mai vechi, trebuie intoarse aproximativ o data la sase luni. Cele mai moderne, cu spuma de memorie sau hibrid, trebuie intoarse in fiecare luna in primele sase luni de la achizitie.

Cand este timpul sa cumparam o saltea noua

Regula generala este ca o saltea buna sa reziste sapte sau opt ani. Daca ea incepe insa sa scartaie, sa se deformeze, sa isi piarda din fermitate si sa cauzeze dureri, e cazul sa fie inlocuita mai repede.

Foto: Shutterstock

Intrebarea zilei

Considerați că banii sunt motiv de ceartă în relația de cuplu?