cos cu mere
Sanatate

Ce beneficii are un consum constant de mere / Foto: Shutterstock

Un măr pe zi chiar ține doctorul la distanță? Cinci beneficii ale acestui fruct

Expresia uzuală "un măr pe zi ține doctorul la distanță" își are originea într-un proverb din 1866 și și-a câștigat popularitarea aproape 50 de ani mai târziu. Ce beneficii are acest fruct dacă este consumat în mod regulat.

Deși cercetările recente arată că mai multe mere consumate nu înseamnă și mai puține vizite la doctor, este adevărat că aceste fructe pot îmbunătăți semnificativ, pe termen lung, anumite aspecte ale sănătății.

Consumul unui măr pe zi nu poate provoca neplăceri, ci aduce chiar beneficii. Cum însă orice exces poate duce la probleme, și mâncatul de prea multe mere poate avea efecte adverse precum gaze intestinale, balonare sau dureri stomacale.

Citește și: Ce trebuie să știi despre dieta Keto. Alimente permise și alimente interzise în timpul acestui regim

Ce beneficii au merele

Merele sunt încărcate cu nutrienți importanți, fibre, vitamine, minerale și antioxidanți. Un măr de mărime medie are în jur de 95 kcal, 45 grame de fibre, 9% din doza zilnică recomandată de vitamina C, 4% din doza de potasiu și 3% din cea de vitamina K.

Dintre aceste componente, vitamina C ajută la protejarea împotriva radicalilor liberi ce cauzează numeroase afecțiuni, notează healthline.com.

Protejează inima

Cercetările arată că un consum constant de mere este asociat cu un risc mai scăzut de boli cardiovasculare. Acest aspect se datorează conținutului de flavonoide, elemente care reduc inflamația din corp și protejează inima.
De asemenea, merele conțin fibre solubile, care pot reduce presiunea arterială și nivelul de colesterol.

Citește și: Mituri alimentare demontate. Un nutriționist dezvăluie adevărul despre zahăr, produsele lactate sau dietele vegane

Conțin componente care protejează împotriva cancerului

Merele sunt pline de componente care ar putea preveni formarea celulelor canceroase, printre care flavonoide și antioxidanți. Consumul acestor fructe poate fi asociat cu riscuri scăzute de cancer la plămâni și colorectal.
O dietă bogată în fructe și legume ar putea proteja și de alte tipuri de cancer: al cavității orale și esofagului, la stomac sau la colon.

Ajută la scăderea în greutate

Merele ajută și la pierderea kilogramelor: au puține calorii și oferă senzația de sațietate.

Îmbunătățesc sănătatea oaselor

Consumul de mere, și de fructe în general, duce la un risc mai mic de osteoporoză și la o mai bună densitate osoasă.

Reduc riscul de diabet

Potrivit unui studiu, mâncatul unui măr pe zi duce la scăderea riscului de a face diabet de tip 2 cu 28% față de cei care nu includ acest fruct în dietă.

 

 

Etichete: fructe , sanatate , mar , mere , mere beneficii

Intrebarea zilei

Considerați că banii sunt motiv de ceartă în relația de cuplu?

Partenerii Nostri