shutterstock_1029961573
Timp Liber

Dependenta care afecteaza 5% dintre adulti. Medicii au incadrat-o drept afectiune mentala legitima

Toata lumea adora sa faca shopping, dar pentru unele persoane aceasta activitate se poate transforma intr-o problema. Se estimeaza ca aproximativ 5% dintre adultii din tarile dezvoltate cumpara compulsiv, obsesiv- o conditie pe care unii experti din domeniul sanatatii au definit-o ca dependenta de achizitii sau BSD.

Unii specialisti cer ca aceasta sa fie clasificata ca afectiune mentala legitima, avand in vedere faptul ca afecteaza semnificativ un numar mare de persoane. Acest lucru este valabil mai ales in privinta comertului electronic, arata un studiu mic. Datele demonstreaza ca o treime dintre pacientii care solicita tratament pentru BSD au raportat simptome ale dependentei raportandu-se la shopping-ul online.

In prezent, BSD este catalogata drept "o alta forma specifica de tulburare al impulsului" in Clasificarea internationala a maladiilor. Unii dintre expertii care solicita ca aceasta sa fie etichetata afectiune mentala noteaza ca, la fel ca dependenta de jocuri de noroc, poate avea uneori efecte debilitante asupra vietii de zi cu zi.

dependenta cumparaturi

Shoppingul compulsiv este, in esenta, un amestec intre dependenta si o tulburare de control al impulsului. Potrivit lui Astrid Muller, starea se caracterizeaza printr-un interes deosebit si o sete extrema pentru cumparaturi. Cele mai multe dintre persoanele care sufera de BSD achizitioneaza lucruri care nu le sunt necesare si tind sa cheltuie mai mult decat isi pot permite.

In timp ce impulsurile de a face cumparaturi sunt placute, chiar euforice pentru moment, achizitiile sunt adesea urmate de un val de sentimente de vinovatie, regret sau rusine. Pe termen lung, poate afecta relatiile interpersonale si finantele.

Cum sa iti stapanesti dependenta de cumparaturi

Expertii recomanda sa iti analizezi stilul de cumparaturi. Cum? Fa-ti un buget personal si o lista cu tot ce achizitionezi zilnic. Procesul ar trebui sa dureze o luna si sa te faca sa realizezi daca arunci banii pe lucruri inutile.

Ia un prieten cu tine la cumparaturi. Acesta ar trebui sa fie cel care cunoaste bine cum sa gestioneze banii si iti va pune intrebari atunci cand te intinzi dupa vreun bun. Poti aplica si tu regula "las pe maine". Atunci cand te gandesti sa achizitionezi un produs cu o valoare mare, nu te alarma. Lasa-l in cosul de cumparaturi si analizeaza necesitatea lui.

Un alt truc este sa nu mai cumperi folosind cardul bancar fiindca, in acest fel, vei deveni constienta de sumele care ies din contul tau.

Sursa foto: Shutterstock

Intrebarea zilei

Considerați că banii sunt motiv de ceartă în relația de cuplu?

Partenerii Nostri