portretul unor doamne digi
Actualitate

Portretul unei doamne Digi. Secretul unei cariere de succes într-un domeniu considerat al bărbaților: ”E important să ai încredere!”

Luna martie este, fără doar și poate, luna în care sărbătorim femeile. Iar astăzi îți propunem să descoperi patru dintre colegele noastre, care au reușit să-și construiască o carieră de succes într-un domeniu considerat potrivit bărbaților. Mihaela Ștefania Alecsovici, coordonator dispecerat service național, este una dintre ele și susține că secretul din spatele carierei este curajul.

Descoperă poveștile de succes ale acestora, mai jos:

Mihaela Ștefania Alecsovici, coordonator dispecerat service național, crede în puterea țelului bine setat

Mihaela s-a alăturat Grupului Digi în anul 2002, când s-a prezentat la interviu în locul prietenei sale, care din cauza unor probleme de sănătate nu a mai putut ajunge. Nu s-a gândit niciodată că va ajunge să își croiască aici o carieră atât de îndelungată, iar azi este coordonatorul dispeceratului service la nivel național.

Deși lucrează într-un colectiv preponderent masculin, Mihaela are încredere în potențialul ei de a face față cu succes provocărilor zilnice și nu a simțit vreodată că aceasta ar fi o ocupație strict masculină sau pe care ea nu ar putea să o practice.

Doza de energie și-o procură din „evadările” în aer liber, îi plac drumețiile pe munte, pe care le practică atât vara, cât și iarna și iubește snowboarding-ul, pe care îl vede ca pe o provocare, fiind un sport solicitant care pune accent pe agilitate și flexibilitate.

Femeilor care își doresc să își lanseze noi provocări, dar nu au suficient curaj, Mihaela le spune să își cultive încrederea în sine și să își cunoască foarte bine capacitățile și limitele. Crede că este important să știe că pot face orice atunci când își stabilesc un țel și să fie conștiente de propriile greșeli pentru a evita să le repete. Pentru acest an își dorește să delimiteze mai bine viața personală de cea profesională și să revină la obiceiurile pe care le avea înainte de pandemie. Colega noastră și-a propus să facă mai mult sport și să revină la o pasiune mai veche - cicloturismul, în speranța că va aduna cât mai mulți kilometri pe bicicletă.

Întrebată dacă are un model pe care îl urmează în viață, Mihaela spune că „fiecare persoană este unică și trebuie să își ghideze viața după propriile principii”. Admiră, în schimb, anumite trăsături la diferite persoane, care o inspiră să facă lucrurile mai bine sau să înceapă proiecte noi.

Îi urăm colegei noastre să aibă un an cu multe provocări depășite și o regăsire a preocupărilor de dinainte de pandemie!

Linda Tisza, gestionarul de depozit care îmbină ”arta războiului” cu eficiența logisticii moderne

Linda Tisza a intrat în lumea DIGI în 2006, în urma unui anunț de angajare pentru un post de secretară la biroul din Arad. Era proaspăt licențiată în asistență socială, dar aspira la un job în mediul privat, știind că munca la stat nu era, la acel moment, remunerată cât să motiveze un angajat să își dorească să evolueze profesional într-un sector public. A trimis CV-ul și, la interviu, a aflat că era nevoie de operatori PC pentru formarea unei echipe de procesare documente. ”Proba practică a constat într-o testare rapidă a abilităților de operare calculator și rețin că fostul coleg care intervieva candidații a fost convins să mă aleagă pentru că știam să folosesc și shortcut-urile de pe tastatură, nu doar mouse-ul”, își amintește Linda. Astfel a început parcursul său în cadrul companiei, de la procesare financiară (casier), timp de 8 ani, la departamentul Logistică, pe postul de operator stocuri, și, ulterior, gestionar de depozit, post pe care îl ocupă și în prezent.

Propunerea de a prelua coordonarea magaziei Arad a fost o surpriză pentru ea, motiv pentru care, inițial, a refuzat. Ulterior, și-a dat seama că, probabil, era omul cel mai potrivit pentru a asigura acest post, așa că a făcut pasul înainte, mizând mai ales pe faptul că știa foarte bine echipa și colabora foarte bine cu colegii.

Când vine vorba despre stereotipuri și obstacole culturale de gen, Linda este încrezătoare că acestea vor dispărea, pe măsură ce tehnologia va deveni tot mai prezentă în activitățile profesionale. ”Din punct de vedere psihologic, mental suntem egale bărbaților. Poate avem uneori mai multă răbdare, delicatețe, maleabilitate, adaptabilitate. Acestea sunt atuuri care are trebui să ne dea încredere. Deci domnișoarelor, doamnelor, nu vă lăsați descurajate de prejudecăți!”, spune Linda, cu fermitatea celei care nu a încetat niciodată să învețe să își depășească limitele.

De altfel, dorința continuă de a progresa a determinat-o și să învețe să meargă pe bicicletă la o vârstă la care alte persoane nici nu s-ar mai gândi că ar putea să facă acest pas. Ce a motivat-o ca la 33 de ani să învețe să pedaleze? A vrut să petreacă mai mult timp alături de fiica sa. ”Acest hobby s-a dovedit a fi foarte util și în contextul pandemic în care ne aflăm fac referință aici inclusiv la deplasarea spre și dinspre locul de muncă”, explică doamna Digi. Lectura, ascultatul muzicii și plimbările sunt alte ocupații cărora le alocă o parte din timpul său liber.

Are și câteva planuri pentru anul acesta – să petreacă mai mult timp cu fetița sa, atât pentru educație, cât și pentru activitățile recreative, să reia călătoriile, să meargă din nou la concerte sau la reuniuni în aer liber cu prietenii și familia, toate acele obiceiuri pe care pandemia le-a făcut aproape inabordabile.
Întrebată care ar fi modelul său profesional, Linda se declară pusă în dificultate de acest subiect. ”Nu cred că există om perfect, pe planetă. Chiar și cele mai strălucite personalități ale omenirii nu au putut excela în toate domeniile sau pe toate planurile”, afirmă ea. Cu toate acestea, o amintire plină de recunoștință îi poartă profesoarei de germană din gimnaziu și liceu. ”Datorită modului său de a se comporta - atât profesional, cât și personal, ca prieten și sprijin pentru tinerii în formare – m-a făcut să înțeleg că sinceritatea, susținerea dreptății și, mai ales, recunoașterea și asumarea greșelilor, când acestea, inevitabil, se produc, este singurul mod prin care te poți dezvolta armonios și poți evolua, atât ca profesionist, cât și personal”, explică Linda.


Chiar dacă viața sa profesională nu a fost definită, până acum, de tactici militare și strategii de atac și defensivă, Linda plasează ”Arta Războiului” de Sun Tzu pe un loc de cinste în topul lecturilor preferate. Primim cu încântare recomandarea sa de a citi cartea și îi urăm o primăvară cu multe vârfuri cucerite și strategii confirmate!

Mirela Roman, director punct de lucru Drobeta Turnu Severin, și o carieră bazată pe curaj și încrederea în propriul potențial

Vistiana-Mirela Roman este directorul punctului de lucru Drobeta Turnu Severin, iar drumul său profesional s-a intersectat cu DIGI | RCS & RDS acum 20 de ani, când firma în care era co-acționar a fuzionat cu RCS & RDS. ”Am spus DA ofertei RDS de a continua împreună dezvoltarea rețelei de internet în zonă pe 1 martie. A fost o decizie bună. Nu știu când au trecut toți anii ăștia, dar clar nu m-am plictisit o secundă”, declară fără șovaială Mirela.


Meseria și-a ales-o fără să se gândească dacă este una potrivită pentru o femeie sau nu. ”Era meseria mea și planul a fost tot timpul să o fac cât mai bine posibil. E drept că, dacă te uiți în jur, sunt foarte puține femei pe poziții similare. Dar dacă ne luăm după stereotipii însemnă că “am greșit-o” mult mai devreme, când m-am făcut inginer”, continuă ea. Lucrurile au fost, de fapt, mult mai simple – Mirelei i s-a părut mai ușor să facă tabele, grafice de evoluție decât, de exemplu, să se dedice unor activități mai aproape de zona umanistă. Și pe drumul acesta a continuat să meargă fără să se abată. De altfel, ea este un om de acțiune. Și principalul său sfat către femeile care se împiedică de prejudecățile celor din jur și nu își găsesc ”vocea” este ”să aibă curajul să se lase să fie auzite și văzute”.


”Dacă știu exact ce vor și mai ales ce pot, să-și vizualizeze visul și să treacă la fapte. Este nevoie doar de curajul necesar începutului, perseverență și pe parcurs vor descoperi că nici nu aveau habar de ce potențial pot dispune”, le sfătuiește Mirela pe doamnele care, încă, se mai blochează în fața prejudecăților legate de gen.


Mirela este un profesionist aflat constant în căutarea versiunii celei mai bune. De aceea își dorește continuu să îmbunătățească lucrurile, să le dezvolte. Această aspirație continua spre a te cunoaște și mai bine, spre a ști exact ce vrei se reflect și în opțiunea sa pentru cartea care i-ar descrie cel mai bine experiența profesională, ”Odiseea” lui Homer. ”O călătorie inițiatică – o inșiruire de evenimente și experiențe care te duc în punctul în care te cunoști mai bine și știi exact ce vrei”, aceasta ar fi povestea carierei sale.


Când vine vorba despre echilibrul între viața profesională și cea personală, Mirela ne împărtășește câteva dintre secretele sale: ”Weekendul e timpul de încărcare a bateriilor și cea mai mare doză de energie mi-o iau de la prieteni”. Cu toate că pandemia a redus posibilitatea de a se revedea la fel de des cu cei apropiați, ”o seară culinară sau o seară de jocuri (cu respectarea regulilor de distanțare socială) face minuni”, spune ea. Printre activitățile recreative care îi fac plăcere, Mirela mai enumeră ”drumețiile prin pădure sau pur și simplu un picnic în natură, primăvara – toamna, iar iarna prinde bine câteodată și un maraton de filme sau un citit de carte până în zori”.


Nu crede în modele, dar crede în valori, în lecții și învățăminte. ”De exemplu, primul meu șef m-a învățat că oamenii nu sunt la fel: cum ar fi să te întâlnești și să lucrezi în fiecare zi numai cu oameni ca tine (cu bune și rele - că nimeni nu e perfect)? Ar fi extrem de plictisitor. Așa că este bine că oamenii sunt diferiți, trebuie doar să vezi partea bună din fiecare”, conchide interlocutoarea noastră.


Îi mulțumim Mirelei Roman pentru că ne-a împărtășit aceste gânduri pline de încredere și exemple și dorim să aibă un an cu multe transformări benefice și împliniri profesionale!

Intrebarea zilei

Considerați că banii sunt motiv de ceartă în relația de cuplu?

Partenerii Nostri