parabeni ingrediente
Frumusete

Parabenii sunt ingrediente frecvent intalnite in componenta produselor cosmetice care au devenit, in ultimii ani, un subiect controversat.

Ar trebui sau nu sa evitam parabenii? Ce reprezinta si de ce sunt folositi in cosmetice

Parabenii sunt ingrediente frecvent intalnite in componenta produselor cosmetice care au devenit, in ultimii ani, un subiect controversat.

In timp ce unii cercetatorii sustin ca parabenii favorizeaza dezvoltarea cancerului, altii sustin ca nu exista o legatura directa intre acest ingredient si nemiloasa boala. Totusi, o multime de branduri aleg sa creeze formule fara parabeni.

Ce sunt parabenii

Parabenii sunt o clasa de compusi numiti esteri(in principal, conservanti) folositi in tot felul de produse de infrumusetare. Ei sunt eficienti in prevenirea bacteriilor, a ciupercilor si a cresterii drojdiei, a tuturor microorganismelor care pot face rau formulelor tale preferate.

Cel mai des sunt folositi ca parabeni metilparabenii, etilparabenii, propilparabenii, butilparabenii si isobutilparabenii. Pe acestia ii vei gasi enumerati pe mii de produse de ingrijire, de la sampon si fond de ten la lotiune de corp geluri de dus.

Cu cat un produs are mai multi conservanti, cu atat durata de valabilitate va fi mai mare.

Provoaca parabenii cancer?

Parabenii au o structura chimica care seamana cu cea a estrogenului- hormonul feminin care produce celulele mamare, atat cele normale, cat si pe cele canceroase, sa creasca si sa se divida.

Exista multa confuzie asupra ingredientelor din deodorante si alte produse cosmetice care ar putea fi legate de cancerul de san, insa un lucru e sigur: parabenii sunt perturbatoari de hormoni.

Un studiu prin care cercetatorii au dorit sa demonstreze ca parabenii produc cancer la san, publicat in Journal of Applied Toxicology, a constatat ca in cazul a 40 de femei cu cancer mamar care au optat pentru o mastectomie, 99% din mostrele de tesut au prezentat dovezi de cel putin un paraben, si 60 la suta au prezentat chiar si 5.

Totusi, cercetatorii care au lucrat la acest studiu recunosc faptul ca relatia dintre parabeni si cancerul de san este complicata.

In prezent, nu exista alternative care sa inlocuiasca in totalitate calitatea parabenilor de a conserva produsele de ingrijire. Este o provocare pentru producatori sa formuleze produse care sa nu contina parabeni, ca si conservanti. Situatia este problematica mai ales in cazul cremelor si lotiunilor.

Sursa foto: Shutterstock

Intrebarea zilei

Considerați că banii sunt motiv de ceartă în relația de cuplu?

Partenerii Nostri