alimente gastroenterolog
Sanatate

5 alimente pe care un medic gastroenterolog le tine mereu in frigiderul sau

Tot mai multi specialisti vorbesc despre sanatatea intestinelor. Nici nu e de mirare avand in vedere ca anumite alimente ajuta la echilibrarea microbiomului intestinal - ecosistemul tractului digestiv ce contine trilioane de bacterii vii care interactioneaza cu toate celulele din organism.

Conform cercetarilor efectuate de British Medical Journal, diversificarea microbiotei intestinale poate juca un rol esential in gestionarea greutatii corporale si poate ajuta la prevenirea diabetului de tip 2, a artritei, a bolii celiace, a bolilor inflamatorii intestinale si a multor altor afectiuni.

Lista de alimente cu bacterii bune, acizi grasi omega-3 si vitamine pentru mentinerea sanatatii intestinelor

Cu toate ca nu exista un singur aliment care sa modifice pe cont propriu flora intestinala, dr. Niket Sonpal, internist si gastroenterolog in New York, a marturisit pentru Well and Good ca isi aprovizioneaza constant frigiderul cu urmatoarele alimente pentru a optimiza sanatatea intestinului.

Iaurt

Iaurtul este o sursa excelenta de bacterii prietenoase, cunoscute si sub denumirea de probiotice. Pentru a-i maximiza beneficiile, medicul recomanda sa adaugati fructe proaspete in iaurt in momentul in care il consumati.

Miso

Miso este o pasta japoneza specifica, obtinuta din boabe de soia fermentate si orz sau orez. Pasta poate fi folosita ca dressing sau in marinade pentru somon sau branza tofu.

"Miso contine o serie de bacterii si enzime utile mai ales pentru persoanele care au intoleranta la lactoza sau pur si simplu evita lactatele", a spus specialistul.

Varza murata

"Este un aliment care fermenteaza natural, plin de microorganisme Lactobacillus, care elimina bacteriile daunatoare din intestin si permit dezvoltarea florei intestinale benefice", a explicat dr. Sonpal.

"Varza murata este foarte buna pentru dminuarea simptomelor sindromului de colon iritabil, cum ar fi balonarea si indigestia."

Somon salbatic

Somonul salbatic, pescuit din mediul sau natural, nu crescut la ferma, este o sursa abundenta de acizi grasi omega-3 - un puternic antiinflamator, esential pentru vindecarea intestinului inflamat.

Kimchi

Indiferent ca este consumat pe cont propriu sau ca parte a unei tocane, kimchi-ul este recunoscut pentru proprietatile sale de vindecare a intestinelor. Acest preparat tipic coreean se inrudeste cu varza acra romaneasca, cu paocai-ul chinezesc, cu tsukemono-ul japonez, cu achar-ul indian si cu tot felul de alte muraturi din diverse parti ale lumii.

Indiferent de reteta, kimchi-ul are o aroma puternica de usturoi si ardei, care pune la incercare sensibilitatea papilelor gustative: "Si el este o alegere buna pentru cei care nu consuma lactate si reprezinta o sursa excelenta de fibre dietetice, vitamina A si vitamina C", a incheiat medicul.

Foto: Shutterstock

Intrebarea zilei

Considerați că banii sunt motiv de ceartă în relația de cuplu?

Partenerii Nostri