shutterstock_548280862
Sanatate

De cata apa pe zi are nevoie corpul tau. Cate lichide sa bei pentru un organism sanatos

Necesarul zilnic de apa depinde de fiecare persoana in parte. Daca majoritatea femeilor au nevoie de 11 cesti de lichide pe zi, barbatii necesita aproximativ 15. Desigur, in mare masura, cantitatea zilnica de apa pe care trebuie sa o consumam depinde de greutatea corporala si de nivelurile de activitate.

Climatul si altitudinea pot afecta cantitatea de lichid de care avem nevoie fiecare. In zilele calduroase, corpul pierde mai multa apa si electroliti prin transpiratie. De cealalta parte, la temperaturi si altitudini scazute, pierdem apa de fiecare data cand expiram.

Potrivit cosmopolitan.com, medicii recomanda sa ne ascultam organismul si sa ne facem un program pe care sa-l respectam. Primul semn pe care ni-l da un corp deshidratat este o scadere a cantitatii de saliva, care duce la uscaciunea gurii. Apare de regula cand avem nevoie sa consumam doua cesti de lichid.

Undeva în Africa de Sud, Rita Miljo este Doamna cu Babuinii. Aceasta a salvat peste 500 de exemplare. Pe DIGI Animal World și DIGI Online, azi de la 21:00.

Simptomele deshidratarii sunt:

- cantitatea mica de lichid prezenta la urinat sau lipsa urinei;
- xerostomie;
- somnolenta sau oboseala;
- sete accentuata;
- dureri de cap;
- confuzie;
- senzatie de ameteala;
- stare de disconfort la lumina;
- lipsa lacrimilor.
Nu asteptati sa se manifeste aceste simptome pentru a actiona. Incercati sa preveniti deshidratarea prin consumul de lichide.

Putem "manca" apa

Apa din alimente este absorbita de tractul gastrointestinal - la fel ca apa pe care o bem. O persoana obtine aproximativ 20% din lichidul pe care il consuma din alimente.

Fructele si legumele ca pepenele galben, capsunile, varza, telina si spanacul sunt hidratante in special datorita continutului ridicat de apa - dar si pastele si inghetata contin suficienta apa pentru a potoli setea.

Cand ar trebui sa sperie suprahidratarea

O cantitate mare de apa poate dilua sangele si declansa hiponatremia - scaderea anormala a nivelului de sodiu din organism. Acest lucru poate provoca greata si varsaturi, dureri de cap, oboseala, slabiciune musculara si crampe si, in cazuri extreme, convulsii sau coma.

Intrebarea zilei

Considerați că banii sunt motiv de ceartă în relația de cuplu?

Partenerii Nostri