Beautiful,Young,Woman,Is,Preparing,Vegetable,Salad,In,The,Kitchen.
Sanatate

Dietă, legume, sănătate. Shutterstock

Câți ani poți adăuga la speranţa de viaţă dacă treci la o dietă sănătoasă

Cercetătorii au descoperit că trecerea de la o dietă occidentală tipică la un regim alimentar mai sănătos ar putea adăuga 10 ani la speranța de viaţă pentru o persoană de vârstă mijlocie.

Într-un studiu prezentat recent în revista Nature Food, o echipă internaţională, formată din specialişti în sănătate publică, cercetători în domeniul dependenţelor, specialişti în sănătate cardiovasculară şi metabolică şi nutriţionişti, a analizat datele privind dieta persoanelor înscrise în analiza UK Biobank, informează News.ro.

În acest nou efort, grupul de cercetare a accesat date dintr-un studiu pe termen lung implicat în investigarea contribuţiilor predispoziţiei genetice versus expunerea la mediu în ceea ce priveşte dezvoltarea bolilor la oameni. Acesta se desfăşoară din 2006 şi implică colectarea unor cantităţi masive de date de la o jumătate de milion de voluntari din Marea Britanie, cu vârste cuprinse între 40 şi 69 de ani. Planul este de a urmări starea de sănătate a celor înscrişi timp de cel puţin 30 de ani.

Pentru acest nou studiu, oamenii de știință au analizat în mod special obiceiurile alimentare ale tuturor voluntarilor din baza de date dorind să observe impactul comportamentului alimentar asupra speranţei de viaţă. Au grupat astfel persoanele în funcţie de modelele alimentare, observând cum acestea s-au schimbat de-a lungul anilor.

Comparând rezultatele persoanelor care au trecut de la modele alimentare nesănătoase la cele sănătoase cu cele ale persoanelor care nu au făcut aceste schimbări, oamenii de ştiinţă au descoperit că o trecere la o alimentaţie mai sănătoasă ar putea adăuga ani la speranţa de viaţă.

Ei au constatat că persoanele de vârstă mijlocie care au trecut de la o dietă nesănătoasă la una corectă şi au menţinut acest model au câştigat în medie aproape 10 ani de viaţă.

Schimbările sănătoase făcute mai târziu în viaţă au prelungit, de asemenea, durata de viaţă, dar nu la fel de mult.

Intrebarea zilei

Cum vă petreceți prima lună de vară?

Partenerii Nostri