cina greceasca
Sanatate

cuplu care serveste masa in oras

Dieta cretana, secretul longevitatii. Cum sa o adopti in viata de zi cu zi

Petros Marinakis proprietarul Gradinii Botanice din Creta, sustine ca incearca sa promoveze filozofia dietei locale intrucat aceasta vine cu o multime de beneficii.

"Gastronomia noastra este una dintre cele mai bune din lume, a fost dovedit ca oamenii de aici traiesc mai mult decat ceilalti europeni. Mancarea noastra apartine zonei mediteranene, dar este total diferita. Retetele vechi s-au pastrat mai bine la tara decat la oras."

Dieta cretana are cinci feluri importante de mancare. Primul lucru si cel mai important este uleiul de masline: "Multi turisti cand pleaca din Creta spun ca noi inotam in ulei. Si asta este adevarat. Jumatate din energia zilnica ne-o luam din uleiul de masline."

Al doilea lucru: legumele. Creta este o insula si pentru ca poporul sau a fost foarte sarac, trebuia sa supravietuiasca doar cu ce ii oferea natura.

"Numarul trei: noi nu avem retete in Creta, in realitate. Putem sa combinam orice si sa cream un nou preparat de fiecare data", a spus Petros Marinakis.

Numarul patru: ingrediente locale si de sezon: "In zilele noastre, mergem in supermarketuri si nu mai stim ce este local si ce este de sezon. Nu stim daca rosiile provin din zona noastra sau de la sute de kilometri departare. Nu stiu daca rosia este o leguma de vara sau de iarna. Oamenii de aici nu vor mananca rosii pe timp de iarna."

Si numarul cinci, care este la fel important, un pahar de vin. In Creta exista multe varietati unice, aproximativ 25 de tipuri de struguri care cresc doar pe insula.

"Aceste cinci lucruri formeaza dieta noastra zilnica. Repet, ulei de masline, legumele, fara retete, produsele locale si de sezon si un pahar de vin. Asta facem noi in acest restaurant, care sprijina si economia locala, nu folosim deloc ingrediente internationale si totul provine din imprejurimi, din gradina si din zona".

Intrebarea zilei

Considerați că banii sunt motiv de ceartă în relația de cuplu?

Partenerii Nostri