manusi de plastic
Sanatate

Manusile de cauciuc purtate in timpul cumparaturilor "pot face mai mult rau decat bine". Explicatia medicului

Exista multe intrebari referitoare la efectuarea cumparaturilor in siguranta pe timpul pandemiei. In aceasta perioada, multi oameni merg in magazine cu manusi de cauciuc sau chiar cu manusi de spalat vase ori manusi din plastic. Sunt ele utile din punct de vedere igienic?

Microbiologul Kelly Reynolds, doctor in Stiintele Mediului si Stiinta Expunerii si director la Centrul de evaluare a riscurilor din cadrul Universitatii din Arizona spune ca acestea "pot face mai mult rau decat bine". Iata explicatia sa:

Manusile sunt la fel ca mainile cand vine vorba de raspandirea virusurilor

Noul Coronavirus nu intra in corp prin maini, deci nu avem nevoie de bariera acolo. Daca atingem o suprafata contaminata cu manusile si apoi atingem altceva, este posibil sa raspandim germenii la fel cum am face-o cu mainile dezgolite.

Mai mult decat atat: "Proprietatile adezive ale virusurilor difera; este posibil ca acesta sa adere la manusile din latex mai bine decat ar putea sa adere la piele", spune Reynolds.

Manusile pot oferi un fals sentiment de securitate

Este usor sa lasam garda jos si sa nu ne mai spalam pe maini dupa folosirea manusilor, potrivit lui Reynolds. In plus, purtarea lor de la o activitate la alta nu face decat sa raspandeasca germenii de la un spatiu la altul.

Spre deosebire de manusi, mainile pot fi curatate mai rapid, mai eficient si folosite pentru a indeplini activitati diverse.

Foarte putini oameni isi scot corect manusile

Cand nu scoatem manusile in mod corespunzator, nu facem decat sa imprastiem si mai mult germenii: "Am facut studii cu privire la lucratorii din domeniul sanatatii si la modul in care le scot ei, iar aproximativ 30% procedeaza gresit cu toate ca au fost instruiti."

Manusile se scot pe dos, dinspre incheietura spre degete, ca in urmatorul clip:

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Medicul a subliniat ca si atunci cand purtam si indepartam corect manusi, mainile trebuie neaparat spalate dupa aceea.

Foto: Shutterstock

Intrebarea zilei

Considerați că banii sunt motiv de ceartă în relația de cuplu?

Partenerii Nostri