regina elisabeta a II-a
Actualitate

Regina Elisabeta a II-a s-a stins la Castelul Balmoral, unul dintre locuirle ei de suflet. / Foto: Profimedia

Cum și-a trăit regina Elisabeta a II-a ultimele zile: cină cu verii ei, aduceri aminte și momente în fața televizorului

Cu patru zile înainte să se stingă, regina Elisabeta a II-a a fost gazda unei petreceri la Balmoral, la care au participat verii ei din familia Bowes-Lyons, rudele venite prin intermediul reginei-mamă, de care fusese mereu apropiată.

Suverana a ținut să le spună invitaților că la cină nu este nevoie de costume sau rochii pompoase, ci este vorba despre o întâlnire informală. Mai mult, a renunțat și la muzica cimpoiului, o coloană sonoră indispensabilă pentru fiecare ocazie la castelul scoțian, scrie Daily Mail. Ceea ce nu s-a schimbat la acea întrevedere a fost prezența liniștitoare a reginei, ce-și lua puterea din a-i avea pe cei dragi aproape. Martorii au spus că era într-o formă bună.

Citește și: Mesajul unui fetițe, depus printre florile lăsate pentru Elisabeta a II-a, a devenit viral: “Dacă vedeți o femeie cu părul scurt și creț, e străbunica mea”

Regina Elisabeta a II-a nu a renunțat la tradițiile de la Balmoral și nici la vizionarea programului meteo

Declinul stării de sănătate a Elisabetei a II-a nu i-a făcut ultimele săptămâni ușoare. Îi era greu să seta în picioare și să meargă, mai ales să urce și să coboare scările. Mai mult, nici nu mai mânca la fel cum obișnuia. Era totuși fericită să se afle în locuința pe care o iubea atât de mult. Deși nu mai putea participa fizic la toate tradițiile verii de la Balmoral, regina a insistat ca totul să se țină în continuare. Un lucru la care nu a renunțat nici în ultimele zile a fost să se uite la BBC pentru prognoza meteo. Îi plăcea foarte tare prezentatorul Tomasz Schafernaker, pe care nu-l rata de fiecare dată când apărea la tv.

Citește și: Reprezentanți de la Palatul Buckingham, iritați de informația potrivit căreia prințul Harry ar fi aflat ultimul de moartea bunicii sale

Regina s-a întâlnit în weekend-ul precedent morții sale cu un preot scoțian alături de care a luat masa de două ori

Un cleric s-a întâlnit cu regina Elisabeta în weekend

Reverendul Iain Greenshields a luat cina și prânzul, în weekendul precedent morții Majestății Sale, alături de ea, la Balmoral, și a descris-o ca fiind veselă și într-o bună stare de spirit. "A vorbit despre trecutul ei, despre dragostea pentru Balmoral, despre tatăl și mama ei, despre prințul Philip, despre cai, fiind foarte implicată în ceea ce se întâmplă în Biserică și națiune", a spus preotul, care a adăugat și că, mândră, aceasta i-a arătat de la fereastră grădina din jurul castelului.

"Starea ei de sănătate era fragilă, dar când am lăsat-o duminică, era foarte pozitivă. Îmi e așa de greu să cred că în acele câteva zile s-a schimbat atât de tare", a mai declarat preotul.

Citește și: Ce relație avea Regina Elisabeta a II-a cu cele patru nepoate ale sale. Eugenie, Beatrice, Zara și Louise, devastate de moartea bunicii

Vești despre mult iubiții ei cai și întâlnirea cu premierul Liz Truss, cu două zile înainte de deces

Ultimele fotografii cu regina Elisabeta a II-a în viață
Ultimele fotografii cu regina Elisabeta a II-a în viață / Profimedia Images

Cu două zile înainte să se stingă, în 6 septembrie, Elisabeta a vorbit la telefon cu antrenorul cailor ei, despre recenta cursă la care unul dintre animalele de care a fost atașată toată viața urma să participe. În aceeași zi i-a primit pe fostul și actualul premier în audiență, iar în pozele care o arată alături de Liz Truss se vede că era slăbită. Mai mult, mâna dreaptă era vineție, semn că avea parte de îngrijire medicală și de perfuzii.

Citește și: Regele Charles a aflat prin telefon că regina Elisabeta este pe moarte, cu puțin timp înainte ca informația să facă înconjurul lumii

Miercuri, 7 septembrie, starea ei s-a degradat rapid. Angajații ei au început să alerteze restul familiei. Copiii cei mari, prințul Charles, acum regele al Marii Britanii, și prințesa Anne, erau în Scoția, așa că au fost primii care au ajuns lângă mama lor și i-au fost aproape în ultimele 24 de ore de viață. În 8 septembrie, regina Elisabeta a II-a cel mai longeviv monarh al Marii Britanii, s-a stins la 96 de ani.

Foto: Profimedia, Getty Images

Intrebarea zilei

Considerați că banii sunt motiv de ceartă în relația de cuplu?

Partenerii Nostri