ingrijirea tenului
Frumusete

Pentru a-ți îngriji tenul nu ai nevoie de o mulțime de produse. / Foto: Shutterstock

Singurii doi pași obligatorii pentru îngrijirea eficientă a tenului. Rutinele cu prea multe produse pot face mai mult rău decât bine

Rutinele complicate de îngrijire a feței, cu mulți pasi și, bineînțeles, multe produse, au devenit tot mai virale pe TikTok și alte rețele sociale. Conform unui medic dermatolog consultat de cei de la Insider, mai simplu înseamnă de cele mai multe ori mai bine, iar o rutină prea încărcată poate face mai mult rău decât bine.

Dr. Heather Kornmehl, medic dermatolog și chirurg care tratează cancerul de piele, a explicat de ce rutina de îngrijire a tenului nu trebuie să fie complicată.

"Nu este nimic ce mă enervează mai tare decât toate aceste persoane de pe TikTok care complică prea tare îngrijirea pielii", a spus medicul.

Cremele cu protecție solare și spălarea tenului, singurii pași obligatorii dintr-o rutină sănătoasă de îngrijire a tenului

Samanthe Pynn e pasionată de Vânătoarea de case. Hai cu ea pe DIGI Life și Digi Online, să vezi ce exemplare îi atrag atenția, azi de la 16:35.

Singurii pași la care nu trebuie să renunți nici în ruptul capului atunci când îți îngrijești fața sunt aplicarea cremelor cu protecție solară, dimineața, și spălarea cu un cleanser, seara.

Aplicarea de protecție solară dimineața te protejează de expunerea la soare, care este principala cauză de îmbătrânire a pielii. Curățarea tenului, seara, elimină nu numai crema de protecție și machiajul, ci curăță bine pielea, porii și previne acneea.

Rihanna
Rihanna are o rutină de îngrijire din care nu lipsește un produs eficient de curățare. / Foto: Profimedia

Ce să faci dacă ai acnee

Dacă ai coșuri pe față, este bine ca pe lângă SPF și un cleanser clasic să ai în trusa ta și un produs cu ingrediente active, precum un gel de curățare cu peroxid de benzoil (cu mai puțin de 5% concentrație, pentru a preveni iritația) și un gel cu adapalenă, un retinoid care pătrunde în foliculii de păr și ajută la prevenirea și tratarea acneei. De asemenea, ajută la exfolierea pielii și minimizează inflamația.

Citește și: 6 produse de ingrijire a pielii care trebuie păstrate în frigider. Care sunt avantajele acestui obicei

Nici crema hidratantă nu este obligatorie

În ceea ce privește cremele hidratante, potrivit lui Heather Kornmehl, acestea sunt folositoare dacă îți simți pielea uscată sau trăiești în locuri foarte reci, dar și dacă folosești produse care usucă, precum retinoidul sau medicamente împotriva acneei.

"Pielea ta îți va spune de ce are nevoie", a spus medicul. Dacă bariera pielii este cumva perturbată, crema hidratantă este cea mai bună soluție, dar, uneori, crema cu protecție solară folosită pe timpul zilei îți oferă și hidratarea de care ai nevoie.

Un produs extra pentru a încetini îmbătrânirea tenului

Produsele care conțin retinoizi sunt eficiente pentru încetinirea apariției semnelor de îmbătrânire la nivelul pielii. Este bine de știut că trebuie să începi ușor cu aceste ingrediente pentru că pot fi iritante sau prea puternice. Retinoizii se pot folosi pe mai toate tipurile de piele, mai puțin în caz de eczeme, rozacee sau alte probleme asemănătoare. În aceste cazuri, ai neapărat nevoie de un consult medical până să introduci astfel de produse. La început, este bine să construiești un nivel de toleranță la nivelul pielii, așa că o dată la fiecare trei seri este un început bun pentru a aplica un retinoid.

Citește și: Ce se întâmplă cu tenul tău dacă nu te demachiezi seara, înainte de culcare. Te poți alege cu acnee și riduri

Produsele noi trebuie introduse treptat

În general, nu numai în cazul retinoizilor, produsele cu ingrediente active trebuie introduse treptat. Una dintre cele mai mari greșeli observate de dr. Kornmehl este introducerea unor produse cu acid salicilic, acid azaleic și peroxid de benzoil în același timp sau într-o succesiune rapidă, fără a le lăsa răgaz să acționeze.

"Ai nevoie de consecvență cu o singură rutină, mai degrabă decât să încerci 20 de lucruri diferite într-o perioadă scurtă de timp", a spus ea. De asemenea, recomandă utilizarea produselor pentru cel puțin opt săptămâni pentru a vedea rezultate. Introduceți doar câte un produs activ nou, astfel încât să puteți vedea ce funcționează, cu excepția cazului în care aveți acnee. Atunci, peroxidul de benzoil și gelul cu adapalenă pot fi folosite în același timp.

Citește și: Frumusețea după 40 de ani. Cum să ai grijă de tenul tău pentru a te bucura în continuare de un chip proaspăt și strălucitor

Intrebarea zilei

Considerați că banii sunt motiv de ceartă în relația de cuplu?

Partenerii Nostri