gestionare stres
Sanatate

Din fericire, stiinta a gasit cateva tehnici de gestionare a stresului, care sunt eficiente. Metode de gestionare a stresului:

Cum poti sa scapi de stres. 4 tehnici simple si eficiente pentru gestionarea acestuia

Stresul este ceea ce simte o persoana care este coplesita de faptul ca nu poate gasi solutii si alternative pentru rezolvarea tuturor problemelor cu care se confrunta. Aceasta stare face corpul sa dea raspunsurile pe care le-ar oferi daca s-ar afla in pericol.

Uneori stresul este normal si chiar util, daca ai nevoie de un impuls pentru a munci din greu si a reactiona rapid. Insa, de cele mai multe ori acesta ne copleseste. Daca stresul apare prea des si dureaza mult timp, pot exista consecinte negative. Din fericire, stiinta a gasit cateva tehnici de gestionare a stresului, care sunt eficiente.

Metode de gestionare a stresului:

Fa lucruri amuzante in fiecare zi

Pare un concept simplu, dar in "Dialectical Behavior Therapy", aceasta este o abilitate de reglare a emotiilor numita "acumularea de experiente pozitive pe termen scurt". Este primordial sa recunoastem importanta bucuriei, a distractiei si modul in care aceasta ajuta atat la reducerea stresului, cat si la imbunatatirea calitatii vietii.

Pot fi lucruri marunte care iti aduc zambetul pe buze. Retine ca atunci cand avem parte de experiente placute in viata noastra de zi cu zi devenim mai putin vulnerabili din punct de vedere psihic la evenimentele stresante.

Spune-ti incurajari

Nu te mai critica si spune-ti, de cate ori simti nevoia, incurajari. Cand suntem stresati, ajungem sa intensificam severitatea problemelor prin limbajul si atitudinea pe care o avem. 

Nu este vorba despre a fi pozitiva, ci de a fi realista si eficienta. Inceteaza sa iti aduci mai multa suferinta. Daca ai nevoie de o vorba buna, fii tu cea care ti-o spune si nu mai astepta sa o faca altii.

De exemplu, daca simti ca sarcinile de la birou te coplesesc, este posibil sa te gandesti ca nu vei fi capabila sa le duci la bun sfarsit. In loc de astfel de ganduri, spune-ti: "Va fi greu, dar o voi duce la capat", "Este o mare provocare, dar voi fi atat de mandra de mine cand voi termina".

Ofera-ti doza de motivatie de care ai nevoie si scapa de stres.

Fii recunoscatoare

O multime de oameni sunt nefericiti pentru ca se concentreaza asupra lucrurilor pe care nu le au. Un studiu din 2012 publicat in "Personality and Individual Differences" a scos la iveala faptul ca persoanele recunoscatoare au mai rar dureri fizice si se simt mai sanatoase decat ceilalti.

A fi recunoscatoare reduce multe emotii toxice, cum ar fi frustrarea, resentimentele, invidia si regretul. Conform lui Robert A. Emmons, recunostinta are un rol mare in reducerea depresiei.

Un alt studiu realizat in 2012 la Universitatea din Kentucky a constat ca a fi recunoscator reduce agresivitatea si creste empatia si sensibilitatea.

In plus, o cercetarea publicata in "Applied Psychology: Health and Well-Being" a scos la iveala faptul ca persoanele, care inainte de somn isi noteaza timp de 15 minute lucrurile pentru care sunt recunoscatori, se odihnesc mai bine.

De asemenea, este demonstrat stiintific ca recunostinta stimuleaza stima de sine. Oamenii care sunt recunoscatori nu mai au tendinta de a se compara cu ceilalti si depases mai usor traumele.

Asa ca, data viitoare cand esti stresata, suparata ori frustrata, noteaza cinci lucruri pentru care esti recunoscatoare si urmareste cum iti schimba starea de spirit.

Razi

Este dovedit stiinfic ca buna dispozitie scade tensiunea arteriala, reduce nivelul de stres, elibereaza endorfine si sustine o buna sanatate fizica, buna si mentala, intareste sistemul imunitar si creste durata de viata.

Pentru a utiliza beneficiile rasului ca strategie de gestionare a stresului, primul lucru pe care trebuie sa il faci este sa nu te iei in serios. In loc sa te critici pentru greselile pe care le faci, incearca sa vezi partea amuzanta a situatiei. Te vei simti mult mai bine.

In al doilea rand, cand observi ca te simti stresata, fa un efort deliberat sa iti schimbi starea emotionala folosind umorul. Uita-te la clipuri funny, vorbeste cu un amic amuzant, urmareste spectacole de stand-up comedy, vizioneaza o comedie, iesi in oras cu grupul de fete etc.

Sursa foto: Shutterstock

Intrebarea zilei

Considerați că banii sunt motiv de ceartă în relația de cuplu?

Partenerii Nostri