Usturoi-cartofi-dulci
Sanatate

Usturoiul și cartofii dulci ajută mult în lupta cu stresul. / Foto: Shutterstock

10 alimente pe care să le consumi ca să ții stresul în frâu. Usturoiul și cartofii dulci sunt printre ele

Deși stresul este iminent în viața de zi cu zi, când devine o constantă, începe să se simtă ca o povară pentru sănătatea fizică si psihică.

Stresul poate duce la depresie și la probleme cu inima, arată studii recente. Pentru a putea să-i facem față mai ușor, găsim ajutoare în natură. Iată 10 alimente pe care să le includem în dietă pentru a face mai bine față situațiilor stresante, recomandate de healthline.com.

1. Cartofi dulci

Pentru iubitorii de carbohidrați, cartofii dulci sunt o alegere excelentă. Aceștia au rol în diminuarea nivelului de cortizol, cunoscut drept hormonul stresului. În plus, conțin vitamina C și potasiu.

2. Organe de animale

Ficatul, inima și rinichii de pui, porc sau vită conțin cantități mari de vitamine B6 și B12, necesare producerii de dopamină și serotonină, neurotransmițători care anihilează resimțirea situațiilor stresante ca pe o povară.

3. Ouă

Ouăle sunt multivitamine naturale, sursă de minerale, colină, antioxidanți și amino acizi, toate componente de folos în lupta cu stresul.

4. Fructe de mare

Fructe-de-mare

Midiile și scoicile sunt bogate în taurină, o substanță care ajută la producerea dopaminei, esențială pentru a răspunde mai eficient în fața stresului. Studiile arată că taurina are și efectele antidepresive. De asemenea, fructele de mare conțin vitamina B12, zinc, cupru, mangan și seleniu, toate ajutoare pentru creșterea bunei dispoziții.

Citește și: Cum să combini corect alimentele ca să slăbești fără efort. Argumente pro și contra care stau la baza acestei teorii

5. Pește gras

Macroul, somonul, heringul și sardinele sunt doar câteva exemple de pești bogați în Omega 3 și vitamina D, elemente cunoscute pentru îmbunătățirea dispoziției, a proceselor cognitive și eficiente în lupta cu stresul.

6. Pătrunjel

Pătrunjel

Pătrunjelul protejează de efectul distrugător al radicalilor liberi, este plin de antioxidanți și uleiuri volatile și oferă protecție împotriva stresului oxidativ, ale cărui efecte sunt asociate cu multiple afecțiuni, printre care și depresie sau anxietate.

7. Usturoi

Usturoiul conține compuși de sulf ce ridică nivelul de glutation, care, la rândul lui, luptă împotriva stresului oxidativ.

Citește și: Înlocuitori de zahăr. Îndulcitori naturali și artificiali pe care îi poți folosi în cafea sau ceai sau la prepararea dulciurilor

8. Năut

Năutul este bogat în vitamine și minerale cunoscute pentru efectele antistres: vitaminele din grupul B, zinc, seleniu, cupru, mangan, potasiu, magneziu. De asemenea, năutul conține L-tryptophan, un aminoacid ce ajută la reglarea neurotransmițătorilor care controlează starea și dispoziția.

9. Afine

Afine

Consumul de afine are numeroase beneficii pentru sănătate, inclusiv în ceea ce privește îmbunătățirea dispoziției. Bogate în flavonoide cu acțiune antioxidantă, aceste fructe au puteri antiinflamatoare și neuroprotectoare. Pot proteja și împotriva acțiunii stresului și a radicalilor liberi.

Citește și: Cele mai puternice antibiotice naturale: usturoiul, ghimbirul sau scorțișoara, aliații noștri în lupta cu infecțiile

10. Broccoli

Legumele crucifere precum broccoli sunt foarte concentrate în vitamina C, acid folic și magneziu, cunoscute pentru efectul antidepresiv. Broccoli conține și sulforafan, un compus cu efecte neuroprotectoare și calmante.

Foto: Shutterstock

Intrebarea zilei

Considerați că banii sunt motiv de ceartă în relația de cuplu?

Partenerii Nostri