gogosi
Sanatate

Pofta de dulce poate fi ținută în frâu cu câteva alimente sănătoase și sățioase. / Foto: Shutterstock

Cum să păcălești pofta de dulce. 7 alimente care nu-ți încurcă dieta, sunt sănătoase și sățioase

Vrei să mănânci sănătos, dar pofta de dulce devine de multe ori greu de învins? Confort pentru suflet și papilele gustative, zahărul nu este deloc bun pentru organism, mai ales atunci când este consumat în cantități mari. Gândurile anxioase, iritabilitatea crescută și oboseala sunt doar câteva dintre semnele care pot indica un consum prea mare de zahăr, notează everydayhealth.com.

Iată câteva alimente cu care să-ți păcălești pofta de dulce

1. Fructe de pădure

fructe de padure

Căpșunile, afinele, murele și zmeura sunt unele dintre cele mai bune fructe pe care să le consumi atunci când ai poftă de ceva dulce. Au un indice glicemic scăzut, sunt surse bune de apă și fibre, ceea ce se traduce printr-o senzație mai lungă de sațietate.

Citește și: Înlocuitori de zahăr. Îndulcitori naturali și artificiali pe care îi poți folosi în cafea sau ceai sau la prepararea dulciurilor

2. Avocado

Urmărește documentarul Sălbăticia Orientului Mijlociu și află totul despre fascinantul ținut. Pe Digi Animal World și Digi Online, azi de la ora 18:10.

O gustare bună este și avocado, fiind plin de grăsimi sănătoase. Dacă înlocuiești carbohidrații rafinați cu o porție de avocado, o să te simți mai sătul între mese, iar glicemia va fi ținută în frâu.

3. Fistic

fistic

Grație combinației de proteine, fibre și grăsimi sănătoase, toate tipurile de nuci și alune sunt bune pentru a ține poftele dulci sub control. Dintre toate, fisticul este pe primul loc. Un studiu din 2020 a arătat că mâncatul de fistic este asociat cu o scădere a consumului de dulce și cu pierderea în greutate de cei obezi sau supraponderali.

Citește și: Ce se ascunde în spatele poftelor alimentare. Un expert dezvăluie ce ar putea însemna pofta de ciocolată, zahăr sau carbohidrați

4. Ovăz

Sursă importantă de fibre solubile, ovăzul scade nivelul glicemiei și ține foamea la distanță. Încercați, însă, să nu apelați la pliculețele de ovăz instant, pentru că sunt procesate și pline de zahăr.

5. Ciocolată neagră

ciocolata neagra

Dacă poftești la ciocolată, încearcă să-ți îndrepți atenția către cea neagră, care este chiar recomandată, fiind o sursă importantă de antioxidanți și polifenoli care pot îmblânzi poftele dulci.

Citește și: Mituri alimentare demontate. Un nutriționist dezvăluie adevărul despre zahăr, produsele lactate sau dietele vegane

6. Curmale

Bogate în potasiu, polifenoli și fibre, curmalele sunt și dulci, și sănătoase. Pot fi mâncate întregi sau folosite ca substitut de zahăr în deserturi.

7. Cartofi dulci

Cartofii dulci sunt o sursă grozavă de vitamine și minerale. Unul de mărime medie are aproximativ 4 grame de fibre, componente ce păcălesc pofta de dulce și foamea. Coaja lor nu ar trebui îndepărtată, căci este bogată în nutrienți.

Intrebarea zilei

Considerați că banii sunt motiv de ceartă în relația de cuplu?

Partenerii Nostri