dieta hiposodata
Sanatate

Recomandata mai ales pacientilor cu insuficienta cardiaca, hipertensiune sau boli de rinichi, dieta hiposodata poate fi o solutie pentru fiecare dintre noi.

Dieta hiposodata. Cand este indicata si ce trebuie sa stii despre cel mai sanatos regim pentru inima

Recomandata mai ales pacientilor cu insuficienta cardiaca, hipertensiune sau boli de rinichi, dieta hiposodata poate fi o solutie pentru fiecare dintre noi. Acest regim alimentar presupune limitarea consumului de sare de masa din meniul zilnic, fiind un prim pas responsabil catre un stil de viata sanatos.

Sodiul apare in majoritatea alimentelor si este esential organismului fiindca ajuta la buna functionare a muschilor, nervilor si este implicat in echilibrul hidroelectrolitic al organismului.

Conform cercetarilor, avem nevoie de aproximativ 0,5 g de sodiu pe zi pentru functionarea normala a organelor si sistemelor interne. O dieta bogata in sodiu afecteaza nu doar sistemul cardiovascular ci si rinichii, ducand in timp la deteriorarea acestora.

Urmarea unei diete hiposodice nu este complicata cand respecti cateva reguli simple. Iata care sunt acestea:

  • Elimina alimentele cu sodiu din dieta zilnica sau redu cantitatea de produse care il contin in exces;
  • Evita mancarea procesata;
  • Alege alternative cu un continut redus de sodiu;
  • Alege condimente, ierburi mediteraneene, suc de lamaie, piper sau ghimbir pentru a da gust
  • mancarurilor;
  • Citeste ingredientele de pe eticheta produselor. Cele care au un continut de minim 400 mg de sare la 100g sunt considerate bogate in sodiu;
  • Evita produsele care au ingrediente precum "salin", "solutie salina";
  • Opteaza pentru alimente bogate in potasiu precum cartodii dulci, rosiile, fasolea alba, portocalele, bananele sau pepenele galben.

Alimente bogate in sodiu

In mod natural, sodiul se gaseste in sfecla, lapte sau telina. Iata ce alimente pe care le gasim in supermarket au un continut ridicat de sodiu: sos de soia, pudra de usturoi/ceapa, carne, produsele procesate, nuci, seminte, conserve de fasole/ mazare/ masline, anumite tipuri de branza, produsele de patiserue, sosuri, prafurile pentru budinci, produsele fast food, supa instant.

Studiile au demonstrat in mai multe randuri ca reducerea consumului de sodiu contribuie la scaderea tensiunii arteriale in cazul pacientilor cu hipertensiune. Cercetatorii au aratat ca este nevoie de minim opt saptamani pentru a observa o reducere semnificativa a tensiunii arteriale.

Sursa foto: Getty Images

Intrebarea zilei

Considerați că banii sunt motiv de ceartă în relația de cuplu?