somn trucuri
Sanatate

Cu totii dormim, dar o facem bine? Iata ce trebuie sa stii despre cat de mult trebuie sa dormi in fiecare noapte, ce se intampla daca nu te odihnesti suficient, cum sa imbunatatesti sanatatea somnului si cum sa stabilesti cand trebuie sa mergi la somn.

Cand este cel mai bun moment pentru a adormi. Iata ce spun expertii

Cu totii dormim, dar o facem bine? Iata ce trebuie sa stii despre cat de mult trebuie sa dormi in fiecare noapte, ce se intampla daca nu te odihnesti suficient, cum sa imbunatatesti sanatatea somnului si cum sa stabilesti cand trebuie sa mergi la somn.

Cat de mult trebuie sa dormi

Conform National Sleep Foundation, adultii ar trebui sa doarma intre sapte si noua ore de somn in fiecare noapte. Un astfel de program este ideal, dar probabil te gandesti de ce ar fi atat de rau sa dormi mai putin de sapte ore. Ei bine, afla ca efectele privarii de somn pot fi mai grave decat oboseala resimtita a doua zi. Studiile au legat lipsa somnului de cresterea nivelului de stres, tulburari cognitive, hipertensiune arteriala si supraalimentare.

Cum stii care este ora potrivita pentru a merge la culcare

Gandeste-te la ce ora te vei trezi a doua zi si fa niste calcule simple. Conform cercetatorilor de la Universitatea Cambridge, majoritatea oamenilor au nevoie intre cinci si 20 de minute pentru a adormi, asa ca atunci cand iti calculezi ora potrivita de culcare, adauga si acest interval. Asadar, daca trebuie sa fii la serviciu la ora 09:00 si ai nevoie de doua ore pentru a te pregati si naveta, ar trebui sa mergi la somn intre ora 21:40 si miezul noptii.

Daca te trezesti inainte ca alarma sa sune, incearca sa iti muti mai tarziu ora de culcare. In cazul in care nu reusesti sa ramai treaza pana la ora stabilita, incearca sa o schimbi, punand-o mai devreme.

Nu poti recupera, la finalul saptamanii, orele de somn pierdute

Dupa ce ai stabilit ora de culcare care functioneaza pentru tine, respect-o chiar si in weekend. Matthew Walker, directorul Center for Human Sleep Science de la Universitatea California, spune ca recuperarea somnului in weekend este un mit.

"Somnul nu este ca banca- deci nu puteti acumula o datorie si apoi incercati sa o platiti mai tarziu. Creierul nu are capacitatea de a recupera somnul pierdut", spune el. 

Cum poti avea un somn odihnitor si lung

Exista trucuri si produse pe care le poti incerca pentru a obtine sapte-noua ore de somn pe noapte. Conform specialistilor, daca nu poti adormi, ar trebui sa scrii. Actul creativ de a nota, indiferent ca este vorba despre ganduri aleatorii sau o lista de activitati, iti va ajuta creierul sa se relaxeze.

Acest truc va functiona daca folosesti pix si hartie, nu gadgeturi. In cazul in care tii neaparat sa folosesti un computer, utilizeaza o protectie de ecran care blocheaza lumina albastra.

Nutritionistul Samantha Cassetty explica faptul ca a manca in apropierea orei de culcare poate afecta calitatea somnului. Ea recomanda sa mananci cu cel putin doua ore inainte de ora de somn.

Sursa foto: Shutterstock

Etichete: somn , insomnii , culcare , odihna

Intrebarea zilei

Considerați că banii sunt motiv de ceartă în relația de cuplu?

Partenerii Nostri